Samo besede

Bešič Loredan se zaveda, kaj vse rabijo medicinske sestre, a kdaj jim bo to dal?

P.K./STA
12. 5. 2023, 08.40
Deli članek:

Danes obeležujemo mednarodni dan medicinskih sester, s katerim združenja medicinskih sester po svetu opozarjajo na svetovno pomanjkanje medicinskih sester in na etičen odnos do migracijskih politik znotraj poklica. V zbornici zdravstvene nege politične odločevalce pozivajo, da je treba poskrbeti za zadržanje kadra in mu izboljšati delovne pogoje.

Leo Caharija
"Če želimo imeti delujoč zdravstveni sistem, dostopen vsem, je treba vanj vlagati - ne samo v sodobno opremo in zidove, temveč predvsem v kader, v izvajalce, v dobre delovne pogoj," je poudarila Monika Ažman.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) poziva tudi, da je treba poskrbeti za dobro počutje medicinskih sester na delovnih mestih in ustrezno plačilo, uravnotežiti poklicno in zasebno življenje ter pritegniti v poklic mlade generacije.

"Če želimo imeti delujoč zdravstveni sistem, dostopen vsem, je treba vanj vlagati - ne samo v sodobno opremo in zidove, temveč predvsem v kader, v izvajalce, v dobre delovne pogoje. Le tako bodo izvajalci ostali v svojem poklicu, ga z veseljem opravljali, mladi pa se bodo zanj odločali," so besede predsednice Zbornice - Zveze Monike Ažman navedli v sporočilu za javnost.

Po njenih besedah se bolniki zavedajo vloge medicinskih sester ter jim izkazujejo hvaležnost in spoštovanje. "Čas je, da se naše vloge zavejo tudi politika in politični odločevalci," je dejala. Opozorila je, da so medicinske sestre ključ do bolj zdravih skupnosti, do uspešnega gospodarstva in močne države.

Kdaj bodo deležni pravičnih rešitev?

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pa ob mednarodnem dnevu opozarjajo, da brez zdravstvene nege ni celostne zdravstvene oskrbe. "Kljub stalnemu napredku znanosti in tehnologije ter ob neslutenih smereh razvoja umetne inteligence so človeški viri še vedno nenadomestljivi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Letošnji mednarodni dan medicinskih sester poteka pod geslom Naše medicinske sestre, naša prihodnost in želi izpostaviti izzive v poklicu in opozoriti na globalno pomanjkanje zaposlenih v zdravstveni negi.

Sindikat si ob zdravstveni reformi in prenovi plačnega sistema obeta, da bodo rezultat pravične rešitve, ki bodo ustrezno naslovile potrebe in pričakovanja zaposlenih v zdravstveni negi ter uporabnike storitev, so še zapisali.

Sašo Radej/M24
Bešič Loredan se je medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam po vsem svetu zahvalil za njihovo predanost zdravstveni negi ter izpostavil, da naj današnji mednarodni dan medicinskih sester služi kot opomnik družbi na njihovo nezamenljivo vlogo. Kdaj bo država pokazala, kako jih ceni?

Zahvalil se je, kdaj bo pa ukrepal?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v poslanici ob mednarodnem dnevu medicinskih sester izpostavil njihovo nezamenljivo vlogo pri oskrbi bolnikov. Odgovornost družbe je, da zaposlenim na področju zdravstvene nege omogoči ustrezne delovne pogoje oz. orodja in vire, ki jih potrebujejo za kakovostno oskrbo bolnikov, je poudaril. Medicinske sestre, zdravstveni tehniki in babice so hrbtenica zdravstvenega sistema in igrajo ključno vlogo v oskrbi bolnikov v času stiske. So najštevilčnejša poklicna skupina in ob bolniku skozi celoten proces zdravstvene obravnave, je v poslanici med drugim izpostavil Bešič Loredan.

Po ministrovih besedah je ob mednarodnem dnevu medicinskih sester ključno, da se zavedamo tudi pomena vlaganja v sam poklic zdravstvene nege. Medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam moramo zagotoviti dostop do celovitega izobraževanja, stalnega strokovnega razvoja in ustreznih delovnih pogojev, je poudaril.

"Naša skupna odgovornost je, da na vseh področjih zdravstvene nege zagotovimo orodja in vire, ki jih zaposleni potrebujejo za kakovostno, integrirano, kontinuirano in celovito zdravstveno obravnavo bolnikov," je izpostavil.

Ob tem se je medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam po vsem svetu zahvalil za njihovo predanost zdravstveni negi ter izpostavil, da naj današnji mednarodni dan medicinskih sester služi kot opomnik družbi na njihovo nezamenljivo vlogo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov