FOTO IN VIDEO

Slovenski umetnik bo v Atlantskem oceanu ustvaril prvi podvodni grafit

R. M.
8. 5. 2023, 06.00
Deli članek:

Name: je psevdonim slovenskega umetnika, ki v svojih delih kritično premišlja realnost in predvsem (ne)rabo javnega prostora. Prihodnje leto namerava v New Yorku, zibelki grafitov, ustvariti prvi podvodni grafit ter o tem posneti dokumentarec.

MGLM/Sunčan Stone
V samoportretu se je name: poigral s strahovi pred zobarjem.

Začetki so bili skromni. Prvi zapis na zidu je leta 2001 ustvaril pri Križankah . »Očetu sem ukradel dva spreja in sva šla s sošolcem poskusit. Napisala sva dve črki, ampak sem že pozabil, kateri. Bil je samo test. Za drugi grafit, ta je bil na vrtcu na Viču, pa sem že naredil skico. Šli smo podnevi, s sošolci, prvi letnik srednje šole, bili smo najstniki,« se spominja.

Njegov prvi stik s sodobno umetnostjo je bil novomeški festival Fotopub. »Takrat sem prvič odkril ljudi, ki razmišljajo podobno kot jaz. Sicer sem ustvarjal že prej, a sem bil nekakšen volk samotar, nisem poznal scene. Potem sem začel razstavljati, se povezovati z drugimi umetniki in kuratorji. Festival je res povezoval in dvigoval mlade umetnike, kuratorje in že uveljavljeno mednarodno stroko. Vemo, kako se je končalo, ampak vseeno ... Zame je bil odskočna deska za delovanje v sodobni umetnosti,« pojasnjuje.

osebni arhiv avtorja
Projekt PING PONG: v njem name: preigrava meje EU, birokracijo in migrantsko politiko.

Zakaj je izbral psevdonim name:? »To je kot birokratska napaka v sistemu, v publikacijah, knjigah, člankih. Večkrat so me v lekturi izbrisali, kot da sem tiskarski škrat v tekstu. Zato sem si to ime izbral – ker sem mogoče neka napaka tega sistema,« pravi. V svojih najbolj odmevnih projektih (Policijska ura, New World Order, SMS-SOS, PING-PONG, Mine is smaller than yours, Kdo je Zdenka Badovinac? idr.) sicer kritično premišlja aktualno realnost, recimo epidemijo covida ali migrantsko krizo, in (ne)rabo javnega prostora.

Čas bo povedal ...

Prihodnje leto načrtuje dokumentarec o grafitiranju potopljenega vagona podzemne železnice v Ameriki, ki bo okolju prijazno, ima že režiserko in producenta, iščejo se sredstva. Legenda pravi, da ne glede na to, koliko grafitov si naredil v 70. in 80. letih, če nisi pografitiral newyorške podzemne železnice, si le začetnik oziroma »toy« v grafitarski terminologiji. In kot grafitar se je odločil poseči prav v videz teh vagonov, danes potopljenih v Atlantskem oceanu.

osebni arhiv avtorja
Projekt Time Will Tell: prihodnje leto name: načrtuje dokumentarec o grafitiranju potopljenega vagona podzemne železnice v Atlantiku.

Leta 2007 so namreč oblasti v New Yorku odvrgle več tisoč podzemnih vagonov v morje. V newyorškem zalivu se reka Hudson izliva v Atlantski ocean: »Reka povzroča, da je dno oceana blatno, kar preprečuje, da bi se v zalivu vzpostavil ekosistem. Morje z blatnimi tlemi je kot puščava. Ko imaš na dnu kakšno konstrukcijo, pa nanjo pridejo mikroorganizmi. Te vagone so torej v morje zmetali, da bi vzpostavili ekosistem.«

osebni arhiv avtorja
Projekt Mine is Smaller Than Yours: name: je označil lokacije 12 evropskih mest z nanografiti, ki niso vidni s prostim očesom, saj so manjši od debeline lasu.

A vagonom se izteka čas: »Imajo zelo tanko kovinsko konstrukcijo, zato bodo čez nekaj let razpadli in izginili. Moj grafit pa ne samo da se bo prijel, ampak bo ostal v morju, tudi ko bodo vagoni že razpadli. Moje črke bodo ostale in ohranjale ekosistem.« »Time will tell« je geslo, ki ga bo name: napisal na enega od potopljenih vagonov, kar je bila tudi mantra nekdanjega newyorškega župana Eda Kocha, ko je v osemdesetih odgovarjal novinarjem, ali bo res zatrl grafitersko nesnago v mestu.

cirkulacija2
Projekt Policijska ura je prebivalcem Ljubljane med epidemijo covid-19 odšteval čas med 6. uro zjutraj in 21. uro zvečer, ko so se lahko prosto gibali po mestu.

Bo s tem projektom name: na neki simbolni ravni v branži postal profesionalec? »Gre bolj za satiro. Grafiti naj ne bi imeli pravil, a znotraj subkulture obstaja polno nenapisanih pravil. Grafit naj bi bil nekaj prostega, da lahko vsak izrazi svoje mnenje na ulici.«

Vandali ali umetniki?

V Ljubljani so na primer grafiti zakoniti na več deset lokacijah, kjer lahko umetniki ustvarjajo brez strahu pred roko pravice. »Takšne lokacije so pomembne. Legalni grafiti so dosti bolj kompleksni od ilegalnih. Tam lahko grafitarji pokažejo, kaj znajo, in veliko jih ustvarja le še na legalnih stenah.« Name: tudi raje kot ponoči ustvarja podnevi. »New World Order v Piranu je nastal čez dan. Takrat je veljala policijska ura, nisi smel zapustiti občine. Ampak smo dobili vsa potrebna dovoljenja ter projekt izvedli v sklopu festivala Home Muralfest, ki je bil predstavljen na Art Basel - Miami. V medijih je bilo sicer še vseeno predstavljeno, kakor da smo vandalizirali – na legalni steni,« pravi.

youtube
Projekt New World Order: zapis v Izoli je nastal v času najstrožjih ukrepv vlade zaradi epidemije novega koronavirusa.

Z vidika nepoznavalca subkulture so grafitarji res vandali. »Spoznal sem veliko grafitarjev, ki so zase pravili, da so vandali. In sem jim postavil nekaj vprašanj. Izbiraš, katere barve boš uporabil na steni? Reče ja. Ti je barva pomembna? Reče ja. Si izbereš lokacijo, kjer boš risal? Reče ja. Se prej pripraviš in narediš skico? Reče ja. Vseeno premišljujejo, kaj bodo naredili in kako. Čeprav si mislijo, da so vandali, nekako niso. Nekateri grafiterji uporabljajo repeticijo, kot jo imajo tudi nekateri drugi umetniki, ki ponavljajo eno in isto formo. Grafitarji so umetniki, čeprav se nekateri tega ne želijo zavedati,« odgovarja.

bunker.si
Projekt SOS SMS: na Stari mestni elektrarni v Ljubljani je name: na vrhu nedelujočega dimnika inštaliral stroj, ki je sporočila sodobne informacijske tehnologije prevajal v dimne signale.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov