Po sredinem masakru

Odstopil srbski minister za šolstvo

M.K. / STA
7. 5. 2023, 20.06
Posodobljeno: 7. 5. 2023, 20.13
Deli članek:

Po sredinem strelskem pohodu v osnovni šoli v Beogradu, ko je 13-letni učenec ubil devet ljudi, osem učencev in varnostnika, šest učencev in učiteljica pa je bilo ranjenih, je danes srbski minister za šolstvo Branko Ružić sporočil, da nepreklicno odstopa s položaja.

sta
Branko Ružić

Minister je premierki Ani Brnabić podal odstopno izjavo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V odstopni izjavi je Branko Ružić še enkrat izrekel najgloblje sožalje vsem, ki so izgubili svoje najdražje. "Naj mali angeli počivajo v miru in naj nam Bog pomaga, da se to nikoli več ne ponovi," je zapisal.

Poudaril je, da bodo dramatične podobe dogajanja v šoli ter solze ob izrekanju sožalja staršem, ki so izgubili otroke, za vselej ostali pečat na njegovi duši.

"Odstop je osebno, a tudi politično dejanje, v razvitih demokracijah je izraz moči, v naši regiji pa je pogosto izraz slabosti. Naj presodi javnost," je še zapisal v pismu premierki.

Ružić je bil od sredinega dogodka deležen pozivov k odstopu zaradi njegove moralne odgovornosti. Sindikat učiteljev pa je opozoril tudi na obupne razmere v srbskem šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu.

Tretji dan žalovanja

V Srbiji je danes tretji dan žalovanja za žrtvami strelskih pohodov, v katerih je umrlo 17 ljudi, večinoma otrok in mladih. Dan žalovanja je danes tudi v Črni gori. V osnovni šoli v Beogradu je 13-letnik v sredo ubil devet ljudi, osem učencev in varnostnika, šest učencev in učiteljica je bilo ranjenih. Manj kot 36 ur kasneje pa je 21-letnik v vaseh Malo Orašje in Dubona do smrti ustrelil osem ljudi, 14 je bilo ranjenih.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ljudje še vedno prihajajo na kraje zločinov ter tja prinašajo cvetje in sveče. Danes so v vasi Dubona pri Mladenovcu pokopali še tri žrtve streljanja, medtem ko so že v soboto v Beogradu pokopali štiri učence in varnostnika osnovne šole Vladislav Ribnikar, v Malem Orašju pa pet mladih, ki jih je ustrelil 21-letnik.

Učenci beograjske osnovne šole Vladislav Ribnikar naj bi se sicer prihodnji teden začeli postopoma vračati k pouku, je po poročanju srbskega portala N1 sklenilo srbsko šolsko ministrstvo. Pri tem naj bi bili učenci, učitelji in tudi starši deležni ustrezne psihološke pomoči.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov