Pravica do protesta

Ministrica meni, da se lahko dogovorijo s kmeti

G.G./STA
25. 4. 2023, 14.32
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 14.34
Deli članek:

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je v odzivu na protest kmetov jdejala, da imajo kmetje pravico protestirati. Meni, da bi se lahko dogovorili glede zahtev.

Črtomir Goznik
Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko

"Kmetje imajo pravico protestirati in izraziti svoje nestrinjanje s problemi, ki jih skrbijo in ki jih obremenjujejo pri njihovem delu," je  povedala Šinko. Ministrstvo je predstavnikom kmetom poslalo odziv na njihove stavkovne zahteve s predlogi rešitev. Te se nanašajo na območja Nature 2000, trajno travinje, masne bilance, trgovinske sporazume ter na bonitiranje zemljišč. Območij Nature 2000 trenutno ne morejo zmanjšati, predlagajo pa, da bi se lahko režim na teh območjih letos izvajal prostovoljno.

Glede trajnega travinja predlagajo, da bi lahko posamezni kmetje skupaj s predstavniki Zavoda za varstvo narave in kmetijske svetovalne službe pregledali ta območja in morda spremenili njihovo rabo, npr. s trajnim nasadom, območja trajnega travinja pa bi se nadomestilo drugje. Glede priprave njivskih površin za pridelavo zelenjadnic in krompirja je ministrstvo Evropsko komisijo neformalno zaprosilo za izjemo, tako da bi lahko bile prek zime brazde odprte, kar olajša spomladanski začetek pridelave. Pri odstrelu jelenjadi predlagajo, da se v dveletnih načrtih dovoli polovično povečanje dovoljenega odstrela, poleg tega bi se lahko ta izvajal tudi v mraku in zori, pri odstrelu divjih prašičev pa ne bi bilo omejitev.

Sindikat kmetov Slovenije je po besedah ministrice odgovoril, da je gradivo obsežno in ga ne morejo v tako kratkem času proučiti, da bi lahko imeli v ponedeljek sestanek in pogajanja, da pa pričakuje, da jih bo ministrstvo ponovno povabilo na pogajanja po prvomajskih praznikih. "Še vedno menimo, da so pogajanja odprta in da se bomo s kmeti lahko dogovorili glede stavkovnih zahtev," je poudarila ministrica.

O predlagani noveli zakona o varstvu živali, ki je prav tako razburila predstavnike kmetov, in sicer med drugim zaradi predvidene uvedbe t. i. pooblaščenih svetovalcev, je ministrica povedala, da ti svetovalci v nobenem primeru ne bi hodili, to tudi v predlogu ni predvideno, po dvoriščih ali hlevih kmetov, saj zaradi zdravstvenega varstva živali to ni sprejemljivo. Ti svetovalci bi lahko opozarjali oz. podajali določene pritožbe inšpektorjem, ti pa bi nato ravnali v skladu s svojimi pooblastili, je dodala.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste