Obletnica

Premier Golob: Pomoč Ukrajini je moralna obveza, še naprej bomo pomagali na vse možne načine

S.R./STA
24. 2. 2023, 12.04
Posodobljeno: 24. 2. 2023, 12.29
Deli članek:

Slovenski premier Robert Golob je ob obletnici začetka ruske invazije potrdil, da je Ukrajina žrtev agresije in da ji bo Slovenija še naprej nudila vso podporo.

Sašo Švigelj / M24
»Nobene pravice nimamo, da bi jih silili v rešitve, s katerimi se sami ne strinjajo,« je dejal Golob.

V Ljubljani bo danes ob obletnici začetka invazije potekal shod v podporo Ukrajini. Začel se bo ob 16. uri na Kongresnem trgu, od koder se bodo udeleženci, med katerimi bodo predvidoma tudi člani ukrajinske diaspore v Sloveniji, ukrajinski begunci in nekateri slovenski politiki, s svečami v rokah sprehodili do Moderne galerije. Če se je kdo spraševal, kakšna je predanost slovenske vlade do pomoči Ukrajincem in kako bo s tem v prihodnosti, je danes odgovor ponudil premier Robert Golob»Za Slovenijo nikoli ni bilo dvoma, da je Ukrajina žrtev, Rusija pa agresor, zato bomo Ukrajini še naprej pomagali na vse možne načine,« je dejal.

V pisni izjavi je podporo in pomoč Ukrajini kot žrtvi agresije izpostavil kot moralno obvezo, pa tudi nekaj, kar je v skladu z Ustanovno listino ZN, »ki ne samo poziva k pomoči, ampak zapoveduje pomoč držav članic žrtvi agresivne vojne.« Golob je še izpostavil, da se Slovenija z zavezniki, »s katerimi delimo skupno zavezanost demokraciji in človekovim pravicam, nedvoumno zavzema za mir in mirno rešitev nastalega konflikta,« da pa poziv k takojšnji zaustavitvi vojne lahko naslovijo samo na Moskvo. »Šele ko bo agresija ustavljena, lahko dobita priložnost diplomacija in z njo mir,« je dodal.

Nimamo pravice

»Slovenija in zavezniki znotraj zveze Nato in Evropske unije smo enotni v prizadevanjih za obrambo svobode in doseganje pravičnega in trajnega miru v Ukrajini. Dokler ima ukrajinsko ljudstvo potrebo po vojaški obrambi, je naša moralna dolžnost, da ga podpiramo. Nobene pravice nimamo, da bi jih silili v rešitve, s katerimi se sami ne strinjajo,« je dodal.

Izpostavil je še, da prva obletnica ruske agresije na Ukrajino »mineva v žalostnem spoznanju, da še vedno obstajajo države in politike, ki verjamejo, da lahko z vojno urejajo odnose s sosedi ter z grožnjami z nasiljem vplivajo na prihodnost sveta.«
»Moje misli so danes še toliko bolj s prebivalci in prebivalkami Ukrajine, svojci in prijatelji žrtev, ranjenimi, ukrajinskimi vojaki, ki branijo svoje domove, z otroki, ženami in vsemi, željnimi miru in svobode,« je poudaril ter ocenil, da je »odgovornost Rusije kot ene od ustanovnih članic Združenih narodov in garantov miru po drugi svetovni vojni še toliko večja in njena ravnanja v Ukrajini v zadnjem letu dni še toliko bolj obsojanja vredna.« Izjavo je sklenil z besedami »Slava Ukrajini.«

7963 s statusom začasne zaščite

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je ob obletnici v sporočilu za javnost izpostavil, da je Slovenija v lanskem letu Ukrajini pomagala s skoraj 30 milijoni evrov pomoči, od humanitarne in materialne do neposredne pomoči ukrajinskim beguncem v Sloveniji. Za njihovo oskrbo in integracijo je namenila 20,5 milijona evrov.

Nekaj več kot 70.000 ukrajinskih beguncev je prebivališče prijavilo v Sloveniji, status začasne zaščite pa jih je pridobilo 7963. Ti imajo pravico do začasnega prebivanja, nastanitve, zdravstvenega varstva, dela, izobraževanja, denarne pomoči, združevanja družine. V program začetne integracije jih je vključenih 445.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste