Gorivo

Ob polnoči pocenitev dizla, ne pa tudi bencina

S.R.
13. 2. 2023, 19.29
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 19.49
Deli članek:

Cena dizla bo od polnoči zunaj avtocest cenejša za 4 cente, medtem ko bo cena bencina ostala nespremenjena.

Sašo Švigelj / M24
/

Če smo pred 14 dnevi ob zadnji spremembi cen pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest dočakali podražitev, se bodo tokrat vsaj "dizlaši" razveselili rahle pocenitve. Po polnoči bo namreč treba za liter dizla odšteti 1,489 evra, kar je za 4 cente manj kot v zadnjih dveh tednih. Cena 95-oktanskega bencina ostaja nespremenjena, za liter bo še naprej treba odšteti 1,355 evra. Liter kurilnega olja bo znašal 1,083 evra.

Nove cene, ki bodo veljale do vključno 27. februarja, že vključujejo danes sprejeto odločitev vlade, ki je določila novo višino trošarin za dizelsko gorivo (0,386 evra/liter), za kurilno olje (0,116 evra/liter) in za neosvinčeni bencin (0,379 evra/liter), so sporočili z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Izračunavanje

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje. Ob tem so marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se na drugi strani oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Kaj pa, če ne bi bilo regulacije?

Kot so še pojasnili na ministrstvu, bo liter dizla na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem obdobju znašal 1,489 evra na liter, kar pri 50 litrih znese 74,45 evra. Ocenjujejo, da bi, v kolikor cen ne bi regulirali in ukinili nekaterih okoljskih dajatev, za liter dizla odšteli okoli 1,596 evra na liter. Pri 50 litrih bi plačali 79,8 evrov, kar pomeni, da pri točenju 50 litrskega tanka dizla potrošnik prihrani 5,35 evra.

Za liter bencina NMB 95 bo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa tudi v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,355 evra na liter, kar pri 50 litrih znaša 67,75 evra. V kolikor cen ne bi regulirali in ukinili nekaterih dajatev, bi po njihovih ocenah za liter liter NMB 95 odšteli okoli 1,452 evra na liter. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 72,6 evrov, kar pomeni, da pri točenju 50 litrskega tanka NMB 95 potrošnik privarčuje 4,85 evra.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,083 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako odštel 1.083 evrov (brez prevoza). V kolikor cen ne bi regulirali in ukinili nekaterih dajatev, bi bilo treba po njihovih ocenah odšteti okoli 1,107 evra na liter. Potrošnik bi za nakup 1.000 litrov plačal 1.269 evrov, kar pomeni, da pri 1.000 litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 24 evrov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste