Dvig cen v Spodnjem Podravju

Položnice za komunalo bodo višje za slabo četrtino

S.R./STA
9. 2. 2023, 14.51
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 14.59
Deli članek:

17 občin spodnjega Podravja, ki jih z vodo oskrbuje Komunalno podjetje Ptuj, čaka dvi cen komunalnih položnic.

Gabrijel Toplak
Sedež Komunalnega podjetja Ptuj je v Puhovi ulici.

Položnice za porabo vode in kanalizacijo na Ptuju v povprečju višje za slabo četrtino oziroma za skoraj deset evrov, so danes sporočili na ptujski komunali, kjer so že pripravili nov elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo za vse občine njihovega vodooskrbnega sistema ter elaborat odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode družbe za posamezne občine za leto 2023. Dokumenta sta trenutno v potrjevanju v vseh sedemnajstih občinah regije ter delno v še dveh občinah.

Glede na izračune v elaboratih se bodo njihove položnice za povprečne uporabnike vode, priključene na kanalizacijo v ptujski občini, zvišale za 24,67 odstotka oziroma s 37,80 evra na 47,16 evra, za tiste z greznicami in malimi čistilnimi napravami pa za 14,3 odstotka, kar pomeni z 29,78 evra na 34,05 evra. V drugih občinah se bo znesek za porabljeno vodo zvišal s 14,57 evra na 18,63 evra oziroma za 27,8 odstotka, medtem ko se bo strošek čiščenja odpadnih voda od občine do občine razlikoval.

Zvišale so se skoraj vse postavke

Direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec je pojasnil, da so bile aktualne cene potrjene in spremenjene pred štirimi leti, od takrat pa so se zvišale skoraj vse postavke, ki sestavljajo končno ceno.

Ob stroških dela ter vstopnih materialih se je v zadnjem času nenadzorovano dvignila tudi cena energentov. Če je še leta 2019 strošek električne energije predstavljal devet odstotkov, ta letos v strukturi cene predstavlja že skoraj 30 odstotkov, kar posledično dviguje predvsem stroške oskrbe s pitno vodo.

"Ključna postavka pri pripravi novega elaborata je strošek električne energije. Mi smo za letos na trgu dobili desetkrat višjo ceno od tiste pred štirimi leti. Elaborat je pripravljen glede na vsa znana dejstva, in sicer do konca junija pod t.i. kapico v višini dobrih 200 evrov na megavatno uro, nato pa bomo upoštevali ceno, pridobljeno na razpisu," je pojasnil Širec. Dodal je, da so v preteklih mesecih pritisk cene na končne odjemalce blažili iz notranjih rezerv podjetja, a so tudi te zdaj že izčrpali.

Ob tem pa je izpostaviti še načrtovano nekoliko nižjo omrežnino, ki je sestavljena iz več postavk, ključna pa je amortizacija. Gre za okoli 1,2 milijona evrov letno, ki jih komunala po obrokih redno mesečno nakazuje občinam, glede na vrednost zaračunane omrežnine odjemalcem na lokaciji posamezne občine.

Drugi del omrežnine je vzdrževanje priključka, kamor sodijo tudi zamenjave priključkov in nabave novih števcev. V zadnjem obdobju gre za digitalne števce, kar je po mnenju Širca velik korak naprej. "Pri vzpostavitvi digitalnega števca na določenem območju to pomeni, da delamo tudi mesečne obračune in ljudje plačujejo dejansko stanje porabljene vode," je še pojasnil.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste