Člani strateškega sveta za prehrano so opravili celovito razpravo o možnih kratkoročnih in dolgoročnih spremembah, ki bi pripomogle k bolj zdravemu prehranjevanju študentov, so po seji sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba.
Delovna skupina, ki bo pripravila posodobljene smernice zdravega prehranjevanja za študente, bo ustanovljena pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje. Vanjo bodo povabili tako člane strateškega sveta za prehrano kot tudi zunanje strokovnjake, ki se ukvarjajo z omenjenim področjem.
Na seji so razpravljali tudi o vzvodih, ki bi študente spodbujali h kuhanju doma. Poleg tega so razpravljali o možnostih dodatnih subvencij za ponudbo zdrave hrane za študente. Kot dolgoročno rešitev pa vsi člani vidijo vpeljavo študentskih restavracij v sklopu fakultet, po vzoru dobrih praks iz tujine, kot sta Nemčija in Skandinavija.
Razprava tudi o nadgradnji spletnega primerjalnika cen
Pri nadgradnji spletnega primerjalnika cen je bila v ospredju razprava, kako potrošnikom olajšati iskanje med različnimi cenami glede na živila, ki jih uporabljajo v vsakodnevnem življenju. Navzoči so se strinjali, da je treba potrošnikom zagotoviti možnost prednastavljenega nabora živil, kot npr. osnovni, sadno-zelenjavni, tradicionalni in veganski nabor živil. Dogovorili so se, da bodo na kmetijskem ministrstvu preučili možne rešitve, da bi bil sistem kar najbolj enostaven.
Spomnimo: vlada je 19-članski strateški svet za prehrano ustanovila decembra lani, vodi ga živilska tehnologija in doktorica znanosti Nataša Fidler Mis. Člani so se prvič sestali 10. januarja, ko so se med drugim dogovorili, da bodo danes analizirali obstoječe prehranske smernice v Sloveniji in se seznanili z nordijskimi smernicami na tem področju. Zaradi obsežne razprave so ti točki prestavili na naslednjo sejo.