Za kaj jih plačujemo?

Poslanka SDS Anja Bah Žibert v tem mandatu navzoča le na 27 odstotkih glasovanj

Mihael Korsika
8. 11. 2022, 18.32
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 18.40
Deli članek:

V državnem zboru nihče ne preverja, ali je poslanec prišel na delovno mesto. To se zgodi le, če je ob preverjanju sklepčnosti na seji državnega zbora navzočih manj kot polovica poslancev. Si predstavljate, da bi v svoji službi delovno obveznost opravili le 27-odstotno? Toliko časa je bila v aktualnem mandatu na glasovanju navzoča poslanka največje opozicijske stranke Anja Bah Žibert. Iz poslanske skupine SDS smo dobili obvestilo, da je Anja Bah Žibert od začetka septembra zaradi težjega poteka bolezni in operacije v bolniškem staležu.

STA
Izvoljenci ljudstva za svoje delo na mesec prejemajo do 5700 evrov bruto

Izvoljenci ljudstva za svoje delo na mesec prejemajo do 5700 evrov bruto. Plača poslancev je med drugim odvisna od delovne dobe in funkcij, ki jih ob poslanski še opravljajo v parlamentarnih delovnih telesih in odborih. Davkoplačevalci smo lani za plače poslancev namenili nekaj manj kot 4,8 milijona evrov oziroma 400.000 evrov mesečno.

Njihove prisotnosti na delovnem mestu ne preverja nihče oziroma je preverjanje mogoče le, ko se ob plenarnem zasedanju državnega zbora preverja sklepčnost. Če je državni zbor nesklepčen, kar pomeni, da je navzočih manj kot polovica poslancev (to se sicer zgodi izjemno redko), poslancem, ki niso opravičili izostanka, za tisti dan ne pripada plača.

Z uporabo spletne aplikacije Parlameter smo preverili prisotnost poslancev na glasovanjih v zadnjih treh mandatih. Na glasovanjih v aktualnem mandatu državnega zbora so v povprečju najpogosteje navzoči poslanci Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov (95 odstotkov), sledi Levica (95 odstotkov). Poslancev opozicijske SDS je v povprečju na glasovanju 73 odstotkov, poslancev Nove Slovenije pa 72 odstotkov, razkriva spletna aplikacija Parlameter.

Novice svet24
Iz poslanske skupine SDS smo dobili obvestilo, da je Anja Bah Žibert od začetka septembra zaradi težjega poteka bolezni in operacije v bolniškem staležu.

V prejšnjem mandatu, ko je bila vladna koalicija večino časa sestavljena iz strank SDS, NSi in Konkretno (prej SMC), pa je bilo takole: Konkretno (prej SMC) 95 odstotkov, SD 95 odstotkov in LMŠ 93 odstotkov. Čeprav je bila SDS večino časa glavna koalicijska stranka, so bili njeni poslanci v povprečju na glasovanjih navzoči le 73 odstotkov, poslanci NSi pa 72 odstotkov, je še razvidno iz Parlametra.

Novice Svet24
Priotnost polsnacev in poslank v mandatu 2018 -2022

Za konec pa v premislek: koliko časa bi bili kot navaden državljan zaposleni v podjetju, če bi delo opravljali 27-odstotno? Toliko namreč znaša navzočnost poslanke SDS Anje Bah Žibert na glasovanjih v tem mandatu. Verjetno vaša prihodnost v podjetju v tem primeru ne bi bila prav svetla. Še več, navadni državljani moramo včasih dajati od sebe tudi 120 odstotkov, če ne želimo trepetati pred odhodom na zavod za zaposlovanje.

Iz stranke SDS smo po objavi članka prejeli obvestilo, da je Anja Bah Žibert od začetka septembra zaradi težjega poteka bolezni in operacije v bolniškem staležu.

V nadaljevanju predstavljamo podatke o največkrat in najmanjkrat navzočih poslancih in celotnih poslanskih skupinah v zadnjih treh mandatih.

Novice Svet24
Prisotnost poslank in poslancev b mandatu 2014 - 2018

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste