Štiri ovce mrtve, druge shirane

»Ob pogledu na ovčke sem se skorajda razjokala, ker je bilo tako tragično«

Mojca Vtič
9. 4. 2022, 07.23
Deli članek:

»Dve odrasli ovci in dva mladička v razpadajočem stanju. V drugem delu hleva šest odraslih ovčk in mladiček brez hrane in vode,« se je glasil zapis Zavoda Mali raj, ki je v oskrbo sprejel sedem shiranih ovčk z Bistriškega, natančneje iz Oplotnice.

Zavod Mali Raj
Živali so bile v izjemno slabem stanju.

Zavod Mali Raj
Jagnje, ki ne more sesati pri materi, saj ta zaradi podhranjenosti nima mleka, v Zavodu Mali raj hranijo po steklenički.

A to je le eden od 179 primerov mučenja živali, ki so jih letos obravnavali veterinarski inšpektorji. Primer v Oplotnici so obravnavali slovenjebistriški policisti in veterinarska inšpekcija. Štiri ovce (dve odrasli in dva mladiča) so bile mrtve na mestu »hiralnice«. Ob njih pa je bilo na kmetiji še sedem ovc, šest odraslih in eno jagnje. Živali so bile po oceni veterinarskih inšpektorjev v dobrem rejnem stanju, razen ene odrasle ovce, ki je bila neostrižena in zanemarjenega videza. Sedem ovc so z vsaj pol metra visoko naloženega gnoja prepeljali v Zavod Mali raj iz Pesnice pri Mariboru, na suho, svežo slamo.

»S podhranjenimi trebuščki so bile prvič deležne svežega sena, vode, mineralnega kamna, vitaminov in krmne mešanice,« so dejali v zavodu. Ena ovca je zaradi podhranjenosti in zanemarjenosti poginila, preostale pa bodo odslej delale družbo 11 konjem, štirim mucam, dvema pujsoma ter dvema kozama. »Naš namen je nuditi živalim primerno oskrbo ter ljudem prikazati, kaj pomeni čuteč odnos do živali.« Glede primera v Oplotnici pa je Nena Rajšek iz Zavoda Mali raj dejala: »Ob pogledu na ovčke sem se skorajda razjokala, ker je bilo tako tragično. Namreč oseba, ki je imela ovce, zaradi alkohola ni bila prisebna, najverjetneje se človek sploh ni zavedal, kaj je živalim počel.«

Letos izdali že za 38.000 evrov glob

Sicer pa so pristojni inšpektorji lani prejeli 907 prijav s področja zaščite hišnih in rejnih živali, v prvih treh mesecih letos 179. Lani so izdali 392 plačilnih nalogov in odločb ter izrekli skupno za 119.700 evrov kazni, 42 kršiteljem je bilo namesto sankcije izrečeno opozorilo. Letos so izdali 110 plačilnih nalogov in odločb, skupen znesek glob pa je bil 38.100 evrov. Izrečenih opozoril še ni bilo.

»Skupno število prekrškovnih postopkov in kazenskih ovadb v primerjavi s številom kmetij in živali kaže, da zagotavljanje dobrobiti živali v Sloveniji ni skrb vzbujajoče, žal pa se še vedno ugotavljajo posamezni primeri hudih oblik mučenja, ki jih je treba hitro in učinkovito obravnavati,« so številke pokomentirali na kmetijskem ministrstvu. Nena Rajšek tovrstnega optimizma s pristojnimi v državi ne deli in meni, da je v Sloveniji še veliko trpečih živali, ki pa so očem skrite: »Menim, da je stanje še vedno klavrno, še posebej na odročnejših posestvih in tudi v gospodinjstvih.«

Zavod Mali Raj
Ovce so prvič dobile za jesti sveže seno.

S prijavo se je soočil tudi Majšperčan Jani Čelan

S prijavo glede mučenja živali, natančneje psa, se je soočil tudi mladi kmet Jani Čelan iz Sestrž pri Majšperku. Nanašala se je na njegovega psa Ringa, ki domuje na Spodnji Gorici. »Prijava je bila podana, inšpektorji pa se morajo odzvati. Po eni strani je dobro, da spoznaš inšpektorje, z njimi spregovoriš nekaj besed, jih poprosiš za pomoč pri delu,« je sarkastično dejal Čelan. Dodatno je pojasnil, da je inšpektorica v zapisnik zapisala, da mu ne more očitati malomarnosti, saj je žival dobrega videza, lepo rejena in oskrbovana. »Dodala pa je, ali ne bi morda razmislil, da ga oddam v posvojitev.« Ključna težava je bila namreč velikost boksa glede na velikost živali. »Prijava na inšpektorat je bila anonimna, vendar vem, katera oseba je to storila, zato če si nekdo želi našega psa, naj pride do mene. Bom pa boks uredil v skladu z navodili inšpektorice.«

Glede posredovanja in odziva inšpektorjev so s kmetijskega ministrstva odgovorili, da se v skladu z zakonodajo obravnava vsaka prijava, ki jo prejme Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, a so inšpektorji pri opravljanju svojih nalog samostojni in se sami odločijo, ali bodo na podlagi prijave dejansko začeli inšpekcijski postopek ali ne. V primeru uvedenega inšpekcijskega postopka se ugotavljajo vsa dejstva in okoliščine. Inšpektor lahko postopek ustavi, če pri nadzoru ni bila ugotovljena kršitev zakona ali drugih predpisov, ali v primeru kršitev odredi ukrepe za odpravo nepravilnosti, po potrebi izvede postopek v skladu z zakonom o prekrških, naznani kaznivo dejanje ali poda kazensko ovadbo.

Zavod Mali Raj
Zavod Mali raj iz Pesnice pri Mariboru je v oskrbo sprejel sedem ovac, ena je žal zaradi shiranosti poginila.

Kazni za lažne prijave prej izjema kot pravilo

Višina kazni za ugotovljeno mučenje živali je seveda odvisna od teže kršitev. Če skrbnik živali ne zagotovi bivališča, hrane, vode in drugega, kar žival glede na pasmo in starost potrebuje, ter če ne preprečuje napak v reji, gre za kršitev, za katero je za posameznika predpisana globa v višini od 200 do 400 evrov. Če pa je opustitev skrbi za žival storjena naklepno in če to dejanje živali povzroči hujšo poškodbo ali dlje trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, gre za mučenje živali, kar je opredeljeno v Kazenskem zakoniku. Tovrstne primere pa obravnava pravosodje, najvišja zagrožena kazen je do treh let zapora.

Za ponavljajoče se lažne prijave lahko sicer prijavitelja doleti kazen v višini 500 evrov. A kot so pojasnili na ministrstvu, so vse informacije o morebitnih primerih neustreznega ravnanja z živalmi pomembne, zato se globa izreče izjemoma.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov