V pričakovanju

Cene, plače in pokojnine se bodo v letu 2022 še zviševale

Žiga Kariž
3. 1. 2022, 17.00
Deli članek:

Leto 2021 si bomo poleg epidemije zagotovo zapomnili tudi po vrnitvi inflacije v naše življenje.

Svet24
Cene življenjskih potrebščin so se močno dvignile v zaključku leta.

Če smo bili pred uvedbo evra vajeni, da se cene višajo skoraj dnevno, so nam naslednja leta na področju cen prinesla stabilnost. A nova podoba svetovnih trgov in intervencija držav pri reševanju težav, ki jih je prinesla epidemija covida-19, sta cene pognali v nebo. V Sloveniji so se hkrati višale plače, predvsem po zaslugi dodatkov, ki so bili izplačani zaposlenim v javni upravi. A ker so cene in plače neločljivo povezane, se je vzpostavil začarani krog, ki bo zaznamoval tudi leto 2022.

Uskladitev minimalnih plač

Pričakujemo lahko torej višje plače, nekoliko višje pokojnine in višje cene. Zagotovo bo januarja določena višja minimalna plača. Zakon pravi, da se »minimalna plača enkrat na leto uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin«. Za uskladitev minimalne plače se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta. Statistični urad naj bi podatek o inflaciji objavil 15. januarja, nato pa se bodo začela pogajanja med socialnimi partnerji.

Komu bo prisluhnil minister?

Sindikati so že napovedali, da glede na inflacijo, hkrati pa dobro stanje v gospodarstvu pričakujejo zvišanje za okoli deset odstotkov. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) se je seveda postavila na nasprotno stran. Kot so povedali, pričakujejo, da bo statistični urad objavil podatke, da je bila inflacija na medletni ravni le okoli 1,7 odstotka, in za toliko naj bi se po mnenju GZS tudi povišale plače. Končno odločitev mora do konca leta sprejeti ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Janez Cigler Kralj, ki je sicer načelno bolj naklonjen delodajalcem. A ne smemo pozabiti, da smo v volilnem letu, ko politiki z navidezno velikodušnostjo radi kupujejo glasove volivcev.

Igra odstotkov

Vsekakor bi bilo dobrodošlo, da bi uskladitev minimalne plače pokrila višjo stopnjo inflacije, ki je v zadnjih mesecih pri približno 4,6 odstotka. Zvišanje za 1,7 odstotka bi zaposlenim prineslo za 17,41 evra višjo plačo, zvišanje za 4,6 odstotka bi pomenilo dodatnih 47,11 evra, desetodstotno zvišanje pa bi bruto minimalno plačo dvignilo za 102,40 evra. Stranski učinek zvišanja minimalne plače bo tudi dvig praga kreditne sposobnosti, ki je že zdaj glede na razmerje s povprečno plačo razmeroma visok. Ob tem lahko ob počasnem ugašanju koronskih dodatkov letos pričakujemo manjšo rast povprečne plače kot v preteklem letu.

Koronski dodatki dvignili pokojnine

Znano je tudi že, da bodo februarja pokojnine višje za okoli štiri odstotke. Pokojnine se v nasprotju z minimalno plačo usklajujejo tako na podlagi višanja življenjskih stroškov kot rasti povprečne plače. Pri usklajevanju se upošteva 60 odstotkov rasti plač in 40 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin. Zaradi že omenjene rasti povprečne plače, ki jo poganjajo koronski dodatki, je možno, da bo povišanje pokojnin tudi znatno večje od štirih odstotkov. Povprečna neto pokojnina je trenutno 817 evrov, po zvišanju za štiri odstotke bo znašala 850 evrov. Najnižja pokojnina je 279,56 evra in bo po usklajevanju višja za približno 11 evrov. Podatkov o višjih plačah in pokojninah pa ne bodo prav veseli samostojni podjetniki. Februarja namreč zaposlene in upokojence čakajo višji prejemki, samostojne podjetnike pa višji prispevki, ki so vezani na rast povprečne plače.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste