Koliko sredstev so zbrali letos in komu jih namenjajo?

FOTO: »Ne vem, kdo ste, kje ste ... Vem pa, da vam bije čudovito srce«

Luka Tetičkovič
25. 12. 2021, 16.29
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 20.02
Deli članek:

Na več humanitarnih in dobrodelnih društev smo naslovili vprašanje, koliko sredstev so za ogrožene zbrali v letu, ki se izteka. Nekatere zgodbe vas bodo ganile do solz.

Humanitarček
Največji siromaki se svoje nesreče sramujejo. V društvu Humanitarček poiščejo ljudi, ki se iz sramu zapirajo vase, in poskrbijo zanje.

Dobrodelni škratki razdelili 196 tisočakov

V društvu Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, ki ga je javnost spoznala med izjemno uspešnim zbiranjem sredstev za malega Krisa, so tudi letos zbrali precej donacij. Prejeli so 155.386,91 evra nakazil, sporočajo iz društva, bolnim otrokom pa so za terapije, medicinske pripomočke ali posege nakazali sredstva v vrednosti 196.843,55 evra.

Dobrodelni škratki sredstev ne zbirajo le z donacijami, saj so dobrodelnost združili z ekološko ozaveščenostjo. Po državi tako zbirajo kovinske zamaške, aluminijaste pločevinke in star papir. V okolici Strunjana pa so namestili tudi kantice z logotipom društva, ki so namenjene zbiranju pločevink.

Palčica in njeni škratki štejejo le nekaj let obstoja, medtem pa so za svoje delo od predsednika republike prejeli priznanje jabolko navdiha in vsako leto pomagali več desetinam otrok z redkimi boleznimi, pri čemer se posvetujejo z zdravniško stroko. V nadaljevanju želijo s svojo dejavnostjo pomagati tudi odraslim. S transparentnim poslovanjem, ki so ga do zdaj izkazovali, jim bo to zagotovo uspelo.

Osebni arhiv
Dveletni Urban ima tako redko bolezen, da je edini z njo v državi. S pomočjo Palčice pomagalčice je v Avstriji prejel gensko terapijo, ki za zdaj učinkuje.

Društvo Viljem Julijan z 262 tisočaki za otroke z redkimi boleznimi

Na otroke z redkimi boleznimi mislijo tudi v Društvu Viljem Julijan, ki sta ga po svojem izgubljenem sinu poimenovala ustanovitelja SoulGreg Artist in njegova žena Nina. Opozarjajo, da za 95 odstotkov redkih bolezni ni na voljo zdravila in zdravljenj, med bolniki pa je kar 75 odstotkov otrok.

Zanje so letos zbrali 277.699,70 evra donacij, 32 otrokom so jih že razdelili, v skupni vrednosti 262.566,31 evra. Posameznim otrokom namenjajo donacije v vrednosti tri tisoč evrov, razen za tiste, za katere pripravijo posebno zbiralno akcijo in jim namenijo toliko, kolikor so v akciji zbrali.

Društvo Viljem Julijan
Štiriletna deklica Luna Sia se spopada z boleznijo, ki jo ima manj kot 30 bolnikov na svetu. Izpostavljamo jo kot eno od prejemnikov pomoči Društva Viljem Julijan.

Društvo UP-ornik z 280 tisočaki za socialno izključene

Društvo UP-ornik, ki ga je ustanovil mariborski profesor Boris Krabonja, je v največji posamični donaciji letos doniralo 12.600 evrov za reševanje hiše upokojenicev, brata in sestre, ki zaradi slabega zdravja in nizkih dohodkov tega nista zmogla sama. Sredstva zanju so zbrali v le 24 dneh.

Sicer so letos z 2304 donacijami zbrali 280.799,98 evra, najbolj radodarni so bili ljudje v mesecu juniju, ko se je na račune društva steklo 73 tisočakov. Zbrani denar so razdelili med 2562 prosilcev, do včeraj so s svojih računov nakazali 268 tisočakov. V obliki bonov so posredovali 141 tisoč evrov, plačali so položnice v vrednosti slabih 110 tisočakov in pripravili pakete s hrano in priboljški v skupni vrednosti17 tisočakov.

Povprečno prosilec od njih prejme 104,70 evra, vendar so zneski praviloma precej višji, to je odvisno od primera. V največji meri so prosilci upokojenci, ki imajo od 200 do 400 evrov mesečnega dohodka in vsak mesec tehtajo med plačilom položnic oziroma nakupom hrane, opozarjajo v društvu. »In v naši državi jih je odločno preveč, kar je izjemno žalostno,« zato v UP-orniku apelirajo »na vse ljudi, naj pomagajo po svojih močeh – morda starejši sosedi, ki živi sama, skuhate kaj dobrega, odidete namesto nje v trgovino ... Če bi vsak lahko pomagal vsaj enemu človeku, bi v Sloveniji vsi živeli lepše.«

UP-ornik
Članica društva UP-ornik med lanskim izdelovanjem pralnih zaščitnih mask

Humanitarčki s toplim obrokom grejejo 1520 starostnikov

V društvu Humanitarček, ki skrbi za osamele in osiromašene starostnike, finančnih donacij ne zbirajo v takšni meri, temveč predvsem materialne donacije za tople obroke. Na leto s toplim obrokom ogrejejo 1520 starostnikov, naslednje leto pa bodo zahvaljujoč Novi Ljubljanski banki s hrano razveselili še 725 starostnikov. Starostniki od njih prejmejo pakete s hrano v vrednosti od 20 do 40 evrov, na tri mesece pa še čistila v vrednosti 30 evrov. Topel obrok prejmejo od tri- do sedemkrat na teden, ocenjena cena tega je 4,50 evra.

Humanitarček
Paketi s hrano, ki jih Humanitarčki na domov dostavljajo 4-7 krat na teden.

Humanitarčki dodatno krijejo tudi stroške kurjave, finančne pomoči pa ne nudijo, če že, je to v obliki bonov za hrano in trgovino. V društvu razkrivajo posebno tragične zgodbe ljudi, ki svojo revščino skrivajo pred očmi javnosti. Izpostavili so 83-letno Ester, ki je v manjši vasi, pozabljena od vseh, le redila štiri kokoške, njihova jajca in veliko fižola so predstavljali vsakodnevni obrok, občasno pa si je v gozdu našla kakšno gobo. Ostarela gospa ni obvladala birokracije in sodobnih tehnologij, in tako denimo ni zmogla razumeti, zakaj na avtobusni postaji niso posodobili sporeda, večkrat je na njej zaman čakala avtobus, dokler ni obupala.

Humanitarčki so jo odkrili prek mlade raznašalke časopisov, ki se je v prvih delovnih dneh izgubila na dolenjskem koncu in naletela na osamljeno gospo. V društvu so Esteri uredili izredno socialno pomoč, novo, prijetnejšo nastanitev (skupaj z njeno sestro) ter poiskali manj obremenjeno osebno zdravnico, ki ji je takoj priskrbela patronažno službo.

Božiček za en dan
Darilca akcije Božiček za en dan.

Božiček za en dan obdaroval 13.500 ljudi

»Ne vem, kdo ste, kje ste ... Vem pa, da vam bije čudovito srce. Iskrena hvala za čudovito božično darilo, ki mi je prineslo upanje, da v teh težkih časih še živijo čudovite duše,« je v odziv na darilo Božička za en dan napisala starejša gospa. Savina Goličnik, pobudnica akcije Božiček za en dan, težko oceni, s kakšnimi denarnimi vrednostmi so operirali v minevajočem letu, saj se vrednost darilc meri predvsem v podarjenem času in energiji, ki jo vložijo v pripravo. Takšnih daril so letos razdelili kar 13.500.

Obdarujejo mlado in staro, posebej pa jih gane veselje starejših mladostnikov, starih od 15 do 17 let. Za mlajše otroke se namreč družine še potrudijo in jim pripravijo manjša darila v okviru svojih finančnih zmožnosti, starejši mladostniki pa daril večinoma ne dobijo več, opozarja Goličnikova. »Fant, ki je v darilu dobil rdeč športni pulover, je takoj slekel starega, spranega, in oblekel novega,« se spominja enega od obdarovanj. »Mlajši fant se je tako razveselil legokock, da jih je začel sestavljati na pragu dnevnega centra,« se spominja drugega.

Božiček za en dan
Utrinek iz Božičkove tovarne, v kateri so letos zavili 13.500 daril.

Dobrodelni maraton Radia 1 zbral milijon in več evrov

Radijci Denis Avdić, Jana Morelj in Miha Deželak so že sedmo leto organizirali 28-urni dobrodelni maraton, med katerim so neprekinjeno oddajali program iz studia na Mestnem trgu v Ljubljani. V sodelovanju z Drogerie Markt so tokrat zbrali kar 1.042.799,66 evra. Rdeča nit dobrodelne akcije so bile pretresljive zgodbe ljudi, njen namen pa je v prazničnih časih spodbuditi dobrodelnost ter pomagati posameznikom in družinam v stiski, saj si vsak zasluži lepe praznike.

Radio 1
Več kot milijon evrov so na Radiu 1 v sodelovanju z Drogerie Markt zbrali za ljudi v stiski.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste