Neverjetna zgodba

V centru Ljubljane podrli hišo, lastnik stanovanja le nemočno gledal

Žiga Kariž
7. 9. 2021, 18.00
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 18.42
Deli članek:

Vse do svoje smrti je Ciril Gartner dokazoval, da je lastnik svojega stanovanja, a sodbe ni dočakal. A čeprav je sodišče končno odločilo v njegovo korist in korist njegovih dedičev, so stavbo in njegovo stanovanje podrli.

Blaž Ermenc
Stavbo na Trubarjevi so pričeli rušiti še pred iztekom roka za pritožbe.

S Trubarjeve ulice v Ljubljani so pred dnevi odpeljali še zadnje opeke, ki so tam ostale po rušenju hiše, ki je na vogalu te ulice kraljevala več kot sto let. Morali so jo odstraniti, saj je gradbena inšpektorica ugotovila, da so se v stavbi pojavile večje razpoke in horizontalni premiki sten ter da je vezivo med opekami in kamni preperelo, zato je stavba postala nevarna, sanacija pa ni ekonomsko upravičena. Ob tej ugotovitvi so se v podjetju Hiša Invest, ki je v zemljiško knjigo vpisano kot lastnik stavbe, oddahnili. Končno so se namreč lahko lotili rušitve in se po več letih približali uresničitvi svojih načrtov, da bi na vogalu Resljeve in Trubarjeve zgradili hostel. Z rušitvijo se jim je tako mudilo, da so bagre na Trubarjevo pripeljali že nekaj dni po pravnomočnosti odločbe gradbenega inšpektorata, še pred iztekom roka za pritožbe.

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo, ki določa, da so lastniki stanovanja dediči Cirila Gartnerja.

Pozabili na solastnike

A težava je v tem, da niso edini lastniki stavbe in zemljišča pod njo. Glede na odločbo višjega sodišča iz lanskega leta, mansardno stanovanje v izmeri okoli 90 kvadratnih metrov pripada dedičem pokojnega Cirila Gartnerja. Ti s strani inšpekcije o rušitvi niso bili obveščeni, prav tako niso bili stranka v postopku in kot taki niti niso imeli možnosti pritožbe.

Blaž Ermenc
Inšpektorat o rušenju ni obvestil dedičev Cirila Gantarja.

Kdo je lastnik česa?

A pojdimo po vrsti. Stanovanje je bilo najprej sobica, ki jo je v šestdesetih letih od mesta Ljubljane v uporabo dobila krušna mati Cirila Gartnerja Alojzija Gartner. Ker je bila sobica neprimerna za bivanje, si je družina Gartner nato za bivanje uredila še preostale prostore mansarde, za kar so pridobili tako gradbeno kot uporabno dovoljenje, a se v zemljiško knjigo kot lastniki niso vpisali, saj z občino Ljubljana niso našli skupnega jezika pri tem, kdo je lastnik česa. Spor okoli lastnine se je razrešil šele lani poleti, ko je višje sodišče ugotovilo, da je lastnik Ciril Gartner oziroma njegovi dediči. Medtem so preostanek stavbe vrnili denacionalizacijski upravičenki, ta pa je stavbo kot celoto prodala podjetju Hiša Invest. Ali so v podjetju vedeli, da je lastništvo mansarde neurejeno, ni jasno. Mestna občina Ljubljana se je medtem kljub sporu o lastništvu odločila sobico, ki je bila po več prenovah le še manjši del stanovanja, prodati na dražbi. Kupilo jo je podjetje Hiša Invest, a glede na odločitev sodišča, ki je lastništvo dodelilo dedičem Cirila Gartnerja, je pogodba nična.

Blaž Ermenc
Na mestu stare hiše naj bi zrasel nov hostel.

Pot do rušenja

Pred leti smo zaradi zapletov okoli lastništva že govorili s predstavniki podjetja Hiša Invest, ki so trdili, da so lastniki celotne stavbe, družina Gartner pa naj bi jim le povzročala težave. A Anže Gartner, Cirilov sin, ki v imenu družine bije sodne bitke, nam je povedal, da mu je večinski lastnik hiše večkrat onemogočil dostop do stanovanja, menjal ključavnice, brez njegove vednosti vdrl v stanovanje, ga izpraznil, ob tem pa so izginile številne stvari, ki imajo za družino Gartner tako materialno kot sentimentalno vrednost. Do nekaterih stvari so prišli šele dva dni pred rušitvijo, ko so jih prek odvetniške družbe podjetja Hiša Invest obvestili, da bo prišlo do rušenja. Anže Gartner nam pove, da so rušenje sicer poskusili preprečiti, urgirali na inšpekciji, a brez učinka.

Pritožba po rušenju

Na inšpektoratu naj bi zdaj, ko je stavba že porušena, Gartnerjevim vročili odločbo o rušitvi, da bodo imeli možnost pritožbe nanjo. Zanimivo pa je, da v dopisu, v katerem Hiša Invest Gartnerjeve obvešča o rušitvi, priznavajo njihovo solastništvo stavbe, a očitno zgolj z namenom, da jim izstavijo račun za rušilna dela.

Blaž Ermenc
Še leta 2019 je sodni izvedec hišo ocenil kot solidno ohranjeno.

Je bila rušitev potrebna?

O tem, v kakšnem stanju je stavba, so sodni izvedenci in inšpektorji odločali večkrat. Sodni izvedenec Robert Gradišar je leta 2019 ugotovil, da je hiša v solidnem stanju, čeprav je za stavbo statik izdal negativno oceno. Gradišar je na sodišču dejal, da »bi vsak statik za vse stare objekte v Ljubljani lahko izdal negativno mnenje, saj niso protipotresno grajeni in se je tudi normativ ocene presoje statične varnosti in stabilnosti objektov bistveno dvignil.« Stavba je v času, ko je v večinskem lastništvu Hiše Invest, doživela več »nezgod«. Podrl se je eden od tramov, pri menjavi oken se je podrl večji del stene, kot je bilo potrebno, pri urejanju sosednjega zemljišča se je spodkopal zid, bager pa je, seveda nenamerno, odbil vogal stavbe.

Kaj zdaj?

Glede na dejansko stanje se seveda poraja vprašanje, kaj zdaj. Kdo bo dedičem Cirila Gartnerja povrnil izgubljeno stanovanje in kako; kdo bo odgovarjal za napako inšpekcijske službe. Kot pravi Anže Gartner, se trenutno z odvetniki posvetuje o tem, kakšne so sploh njegove pravice. Na vprašanje, kako bi se lahko rešil spor s Hišo Invest, pa nima odgovora. »Večkrat smo že poskusili z dogovori, a smo bili večkrat grobo zavrnjeni. Res je, da so nam pred meseci poslali pobudo, v kateri nas sprašujejo, česa si želimo, a glede na to, da so vse naše predloge do zdaj zavrnili, smo jih prosili, naj sami pripravijo ponudbo, na kar pa odgovora nismo prejeli.«

Blaž Ermenc
Odločbo za rušenje je izdal gradbeni inšpektorat.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno