gozdarstvo

Metod Mežan: »Gozd je kot njiva – zahteva skrb in delo«

L. Markelj / Dolenjski list
14. 1. 2020, 06.58
Deli članek:

Metod Mežan iz Trebnjega je bil izbran za najskrbnejšega lastnika gozda v novomeški območni enoti, vseh opravil in skrbi za gozd pa se je naučil od očeta.

L.M.
Skrben lastnik gozda in vinograda – Metod Mežan, v družbi žene Jožice in dveh od štirih vnukov: Neje in Nika

Kdor pozna Metoda Mežana iz Trebnjega, ve, da je priznanje za najskrbnejšega lastnika gozdov v novomeški območni enoti, ki ga je nedavno že 21. podelil Zavod za gozdove Slovenije, prišlo v prave roke.Mežan, sicer izučen pečar, ki si je pokojnino prislužil v Novolesu v Straži in Račjem selu, je namreč skrben upravljavec gozda na svoji rodni kmetiji v Kamnem Potoku, kjer je domačijo prevzel njegov sin Damjan. Seveda svoja znanja in izkušnje z veseljem prenaša tudi na mladi rod, saj mu ni vseeno, kako bo v prihodnosti. Sam se je dela v gozdu učil doma, saj je njihova kmetija premogla okrog deset hektarjev gozda. »Že kot majhen sem očetu pomagal v gozdu pri vseh opravilih in se učil. Gozd je bil včasih pomembna dopolnilna dejavnost, saj je kmetu pomagal, da je lažje preživel, k hiši pa je prišel dodatni zaslužek. Danes v glavnem ni več tako, razen če gre za lastnike več sto hektarjev gozdov. Sicer pa so se kmetje bolj specializirali: ali so veliki kmetje ali so bolj gozdarji,« ugotavlja Metod in pravi, da je delo pri nas krepko podcenjeno in najbolj obdavčeno, kar pa ne velja za trgovino.

Vestnik.si
Včasih je bil gozd bolj donosen kot danes.

REDNI OBHODI PO GOZDU

Kot skrben gospodar ima Metod do gozda in narave poseben odnos. Najmanj na dva meseca se odpravi po vseh parcelah, da vidi, ali je treba nujno ukrepati in kaj reševati, ali je vse v redu in se dela opravljajo načrtovano. »Če opazim lubadarja, je treba hitro ukrepati,« pravi. Ker imajo Mežanovi pretežno mešani gozd, so imeli že nemalo težav s podlubniki. Nad lubadarja so se spravili temeljito, Metod je skrbno posekal vse okužene smreke, z družino so požgali in pospravili vse vejevje in obelili štore, da bo mir. Na nekem območju, kjer je nastal golosek, so se lotili tudi pogozdovanja. Na novo so zasadili predvsem bukev in javor – zlasti zadnji je zelo hitro rastoče drevje.

L.M.
Metod Mežan

GOZD VČASIH DONOSNEJŠI

»A tudi potem je še delo. Mlado drevje je treba dvakrat do trikrat na leto očistiti, da ga drugo rastje ne zatre. Zlasti javor, ki ima sladek les, smo zaščitili še z mrežo proti srnjadi. Vse zahteva svoje delo, čas, stroške,« pravi Metod, ki meni, da bo smreka čez čas na našem območju najbrž izumrla. Nekaj je bodo zaradi lubadarja izsekali in nadomestili jo bodo listavci, saj se pogozduje z njimi, skratka k izginotju smreke bodo nekaj pripomogle narava in višje temperature, nekaj pa tudi gozdni nered, meni. Mežanovi z gozdom nimajo velikih zaslužkov, si pa v njem vsako leto priskrbijo kurjavo, predvsem s čiščenjem gozda, nekaj metrov naredijo tudi za prodajo. S poškodovanim lesom od lubadarja pa se ne zasluži veliko. »Kdo ne seka sam, ker nima na primer traktorja, orodja ali delavcev, in si dobi pomoč, ki jo seveda plača, mu ne ostane skoraj nič, kar je žalostno,« pravi Mežan. K sreči ima svoje traktorje ter druga orodja in pripomočke, tako da večino dela opravi sam, pa seveda s sinom in drugimi člani družine. Metod gozd primerja z njivo. »Če ne skrbiš zanjo, bo pridelek manjši. Izkoristek bo večji, če boš gozd redčil, da bodo imela drevesa več svetlobe, da bo prirast večji in les kvalitetnejši. Sicer se drevesa naslanjajo druga na drugo, polno je krivin in les je primeren le za drva,« pojasnjuje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov