Zdravniki opozarjajo

"Zasebniki so najranljivejši del zdravnikov"

T.L./STA
12. 4. 2019, 09.03
Posodobljeno: 12. 4. 2019, 09.20
Deli članek:

Tako je prepričan predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik. Kuštrin je odločno zavrnil namigovanja, da so odpovedi delovnih razmerij zdravnikov v Kranju in druge napovedane odpovedi zdravnikov v kakršnikoli povezavi s privatizacijo zdravstva.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Koordinacija zdravniških organizacij se je v četrtek odzvala na trenutne razmere v zdravstvu. Opozorili so, da razpisana mesta za specializacijo družinske medicine lahko ostanejo prazna. Zavzeli so se za izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja in pozvali k enotnosti med zdravniki.

Člani koordinacija so Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

Predsednik zdravniškega društva Radko Komadina je menil, da so dogodki v zadnji dneh in tednih začeli prehitevati ministra za zdravje, ki da se je znašel nemočen pred Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Dodal je, da tisti, ki si prizadevajo ohraniti današnji ustroj ZZZS, "v svoji slepoti najbolj prispevajo k nadaljnjemu razpadanju javnega zdravstvenega sistema", ki ga vse štiri zdravniške organizacije želijo ohraniti.

Opozoril je tudi, da obstaja resno tveganje, da mesta na danes objavljenem razpisu za specializacije za družinsko medicino in ostala področja ne bodo zapolnjena.

Dovnik: Zasebniki so najranljivejši del zdravnikov

Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik je dejal, da se zdravstveni sistem počasi ruši sam vase ter da minister nima časa, da se seznanja z dogodki, ampak mora jutri začeti predstavljati rešitve.

Dodal je, da so problem tudi pediatri, "kjer je stanje zelo podobno, ali celo bistveno slabše, kot pri družinskih zdravnikih". Izpostavil je, da so preobremenjeni in da je velika večina starejših, ter opozoril, da "novi, ki prihajajo, ne bodo mogli nadomestiti niti tistih, ki bodo odšli".

Pozval je tudi k enotnosti med zdravniki in dejal, da si Slovenija zasluži evropsko zdravstvo, ki bo temeljilo na solidarnosti in dostopnosti. Verjame, da je najboljša rešitev, da se zgledujemo po delujočem sistemu iz Evrope.

Dovnik je tudi prepričan, da so zasebniki najranljivejši del zdravnikov ter da so problemi na vseh ravneh, tako na primarni, kot sekundarni. Poudaril je, da se malo govori o tem, da je splošni dogovor za leto 2019 ambulantnim zdravnikom na sekundarni ravni prinesel dvakrat do petkrat več prvih pregledov v primerjavi z lanskim letom.

Kuštrin: Za odpovedmi zdravnikov ne stoji Fides in druge zdravstvene organizacije

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je spomnil, da so leta 2017 končno uspeli, da je modra knjiga postala del kolektivne pogodbe, kar pomeni, da so obveznosti iz modre knjige tudi pravice iz kolektivne pogodbe, ki jim jih ne more nihče odreči. Standardi in normativi so sprejeti in je treba temu prilagoditi način dela javnih zdravstvenih zavodov.

Izpostavil je, da kljub pozivu ZZZS na tem področju ni nič naredil, in napovedal, da bodo delodajalce pozvali, naj spremenijo sistematizacijo, "da bomo sploh videli, koliko zdravnikov, na katerih oddelkih in v katerih javnih zavodih manjka", ter da se bo sploh lahko ocenilo, "kje je možno oziroma nemogoče delati po standardih in normativih".

Kuštrin je tudi odločno zavrnil namigovanja, da so odpovedi delovnih razmerij zdravnikov v Kranju in druge napovedane odpovedi zdravnikov v kakršnikoli povezavi s privatizacijo zdravstva ter da Fides in druge zdravstvene organizacije stojijo za tem. Poudaril je, da zagovarjajo javni zdravstveni sistem, "ki bo učinkovit, kar se bo kazalo v transparentnosti in dostopnosti".

Spomnil je še na njihovo zahtevo po izstopu iz enotnega plačnega sistema. Kuštrin je poudaril, da obstoječi plačni sistem pomeni uravnilovko in da ljudi, ki delajo najzahtevnejša dela, ne more nagraditi.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je zaključila, da upa, da bo minister s svojo strokovno ekipo, ki jo gradi na ministrstvu, bolj uspešen kot njegovi predhodniki. Po njenih besedah se bo to videlo, če bo uspel premagati ZZZS in uveljavil obljubo s sestanka koordinativne skupine, da bi ustavili dodatno naročanje bolnikov nad 1895 glavarinskih količnikov na področju družinske medicine. To bo po njenem mnenju tudi prvi preizkus, kako močen je minister v odnosu do ZZZS in koliko podpore bo dobil tako v koaliciji, kot pri Levici.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan