Podor

Velikanska jama mami in hčerki ne da spati

Monika Horvat / Štajerski tednik
6. 1. 2019, 19.04
Posodobljeno: 6. 1. 2019, 19.06
Deli članek:

Jasna Vlašič, ki na Vičanskem vrhu skupaj s hčerko živi le nekaj metrov od čisto novega udora zemlje, strahoma pričakuje, kaj bo prinesla tokratna zima oziroma pomlad.

Monika Horvat
Maja 2013 se je na Vičanskem vrhu prvič udrla zemlja.

Zemlja se je zaradi zapuščenega rudnika dobesedno posedla pred petimi leti. Udori se vrstijo drug za drugim, goltajo zemljo, drevesa in vinograde ter se vse bolj približujejo tamkajšnjim hišam. Še najbolj pretijo Vlašičevima.

Pred kratkim je prišlo do novega udora. Od velikanske jame, ki se približuje njuni hiši, sta zdaj oddaljeni le še dobrih 20 metrov. Jasna pomoč išče povsod, trka na številna vrata, a na terenu se – kar zadeva sanacijo – ni zgodilo prav nič. »Vsi se izmikajo in me odpravijo z odgovorom, da za to niso pristojni. Že leta opozarjam na nevarnost, a brez uspeha. Podor se je pred časom premaknil nekoliko stran, a zdaj se je spet obrnil proti hiši. Plaz je od hiše, ki sem jo kot mati samohranilka težko zgradila, zdaj oddaljen le še okoli 20 metrov. Za hišo še vedno odplačujem stanovanjski kredit. Bojim se, kaj bo prinesla tokratna zima oziroma pomlad, ko se bo sneg začel taliti …« je obupana Jasna, ki se še v živo spomni, kako se je majske noči 2013 prvič udrla zemlja.

450 tisoč evrov bi bilo potrebnih za sanacijo. 

Občina ima idejno zasnovo

Čeprav se grozeča nevarnost vse bolj pogreza, se glede sanacije ni zgodilo prav veliko. Občina Ormož je izdelala idejno zasnovo v vrednosti 24.000 evrov. Omenjeni dokument sanacijo obsežnega plazu ocenjuje med 400.000 in 450.000 evri. Država je občini naročila, da izdela dodatno dokumentacijo za sanacijo plazu (izvedbeno tehnično dokumentacijo), a so nas na ministrstvu za okolje in prostor opozorili, da je še niso prejeli. Odgovor smo poiskali na občini. »Konec novembra smo naročili izdelavo projekta za izvedbo v višini približno 24.160 evrov, za katerega ocenjujemo, da bo izdelan v prvi polovici naslednjega leta,« so obljubili.

Pingpong se nadaljuje

Še vedno pa ni povsem jasno, kdo bo kril sanacijo. »Pingpong« med državo in občino se, kot kaže, nadaljuje. Z okoljskega ministrstva so namreč na naše vprašanje v zvezi s financiranjem sanacije plazu zgolj odgovorili, da je »reševanje problematike sicer v izvirni pristojnosti občine Ormož«. Na občini so ogorčeni: »Z odgovorom MOP, da je 'reševanje problematike sicer v izvirni pristojnosti občine Ormož', se ne strinjamo, saj je jasno dokazano, da je vzrok plaza in zdrsa zapuščeni rudnik. Plaz bi morala sanirati in urediti Republika Slovenija oziroma ministrstvo, v pristojnost katerega spada rudarstvo,« so povedali in pokazali na 55. člen Zakona o rudarstvu. Medtem pa Vlašičevi še naprej strahoma čakata, kaj bodo prinesle že naslednje obilnejše padavine … 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste