Razmere so resne

VIDEO: Nemirna noč: zaradi Drave v pripravljensoti, sunki vetra presegajo 100 km/h

T.L.
29. 10. 2018, 19.58
Posodobljeno: 29. 10. 2018, 22.42
Deli članek:

Veter se počasi s Primorske, kjer je popoldne in zvečer pustošil, premika po državi. Reka Drava se bo tekom noči poviševala. Na Agenciji za okolje so objavili opozorilo pred močnim vetrom in vetrolomom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vremenoslovci imajo te dni polne roke dela in na Agenciji za okolje so ob 21. uri sporočili, da se fronta pomika prek Slovenije. Na Primorskem se veter ne bo več krepil. "Za z nižinah smo izmerili na Letališču Portorož 96 km/h, v Podnanosu 90 km/h, malo višje na Nanosu 111 km/h. Ponekod nastajajo močni nalivi."

Najmočnejši sunki bodo na Primorskem, Notranjskem in delu Gorenjske po nižinah marsikje dosegli hitrosti od 90 do 110 km/h, v višjih legah pod gozdno mejo pa krajevno do 150 km/h, so napovedali na Arsu, zelo verjetni so obsežnejši vetrolomi.

Morje ob slovenski obali trenutno poplavlja. Morje bo najbolj izpostavljene dele obale poplavilo do višine okoli 50 cm, poplavni dogodek pa bo trajal predvidoma še do 3. ure v torek zjutraj. 

Prvi višek Drave na meji s Sloveniji okoli polnoči

Pretok reke Drave bo na meji z Avstrijo pričel v naslednjih urah hitreje naraščati. Predvidoma po 23. uri bo dotok v Slovenijo dosegel pretok 1400 m3/s in tekom noči še naprej naraščal. V jutranjih urah, okoli 6. zjutraj, pričakujemo pretok med 1800 in 2000 m3/s, ki bo jutri dopoldan dosegel konico med 2000 in 2200 m3/s. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 200 m3/s. Jutri bo Drava vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu.

V naslednjih urah bo na izpostavljenih mestih v zgornjem toku poplavila tudi reka Reka. Ponoči se bodo v manjšem obsegu razlivale tudi reke v porečju Save Bohinjke, Save v zgornjem toku ter Kolpe. Ob krajevnih nalivih so tudi drugod možna razlivanja manjših rek in hudourniških vodotkov.

Vetrovno bo tudi večji del torka, vendar hitrost vetra predvidoma ne bo bistveno presegala opozorilnih vrednosti. Zvečer so nastajale nevihte s krajevno močnejšimi in dolgotrajnejši nalivi, to pa se bo nadaljevalo tudi ponoči. Sprva je bila za danes rdeča stopnja ogroženosti zaradi vetra razglašena tudi za osrednjo Slovenijo, kjer pa zdaj velja oranžna stopnja ogroženosti, enako kot za jugovzhod in severovzhod države. 

Poplavljeni najnižji deli obale, vreče so na voljo

Morska gladina je v večernih urah znova poplavila najnižje dele obale. Na Arsu so popoldne zapisali: "Jugo po celotnem Jadranu med 40 in 75 vozli, značilna višina valov od 4 do 6 metrov in zračni tlak pod 990 mb bodo danes zvečer in ponoči po zadnjih izračunih dvignili gladino morja okoli 50 cm nad najnižje dele slovenske obale."

Iz občine Izole sporočajo, da je za preprečevanje in odpravo posledic neurja na terenu prisotnih več kot 20 delavcev Komunala Izola. Pripravljajo tudi vreče s peskom, ki jih je možno prevzeti na naslovu Komunale Izola, Industrijska cesta 8. Dosegljivi so na dežurni telefonski številki 05 909 13 04. Nekateri občani pa so svoje prostore pred vodo že zavarovali.

Podiranje dreves, odkrivanje streh, vdor meteornih voda

Veter je povzroča težave: iz Vipave, Sežana, Komna, Bovca, Kopra, Pirana, Lucije, Ilirske Bistrice in še nekaj krajev poročajo o močnem vetru, ki ovira promet, podira drevesa, trga reklamne panoje, ruši drogove, odkriva strehe ... V Kopru je veter podrl tudi telefonski drog, v občini Piran pa je na cesto Lucija-Strunjan odnesel trampolin.

O odstranjevanju podrtih dreves poročajo tudi iz Raven na Koroškem, Slovenj Gradca, na Bledu in Komnem so odstranjevali podrta drevesa s cest. V Mislinji in Idriji je veter odkrival strehe, poroča uprava za zaščito in reševanje. Na območju Illirske Bistrice so okoli 20. ure poročali o več vdorih meteornih voda. Na območju občine Majšperk in Ilirske Bistrice je prišlo tudi do izpada električne energije, težave so tudi v Hrušici.

Od 17.27 je na odseku hitre ceste Nanos–Ajdovščina pričela pihati burja v sunkih med 100 in 120 kilometri na uro. Začela je veljati zapora prometa druge stopnje, za vsa vozila s ponjavami in hladilniki.

Ob 17.11 je na območju več naselij v občini Pivka prekinjena oskrba z električno energijo, zaradi močnih sunkov vetra in podrtega drevesa. Delavci pristojnega elektro podjetja so okvaro na daljnovodu odpravili, brez električne energije je 350 odjemnih mest.

Ob 17.03 sta se v naselju Tomišelj, občina Ig, podrli drevesi in padli v reko Iško. Gasilci PGD Tomišelj so odstranili drevesi iz reke ter preventivno podrli in odstranili še eno drevo.

Ob 17.03 sta se v naselju Tomišelj, občina Ig, podrli drevesi in padli v reko Iško. Gasilci PGD Tomišelj so odstranili drevesi iz reke ter preventivno podrli in odstranili še eno drevo.

Ob 18.21 je na območju občine Ilirska Bistrica v naselju Hrušica zaradi močnega vetra in podrtega drevesa izpadla dobava električne energije. Dežurna skupina elektro podjetja odpravlja napako na daljnovodu.

Na Pristaniški v Kopru je ob 21.32 močan veter potrgal del aluminijaste strehe, ob 21.10 se je podrlo drevo v bližini pokopališča v Kortah, okoli 21. ure je veter odkril streh nad jedilnico v podjetju Metal na Ravnah na Koroškem. 

Podrto drevo je zvečer za ves promet zaprlo lokalno cesto Kotlje-Šratnek-Čečovje.

Ob 20.45 je v Seničnem, občina Tržič, meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. 

Ob 20.01 je v naselju Sv. Primož na Pohorju v občini Vuzenica močan veter poškodoval oziroma odkril okoli 20 kvadratnih metrov strešne kritine na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Vuzenica so streho prekrili s ponjavo in s tem preprečili zamakanje v spodnje prostore.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov