Standardi

Uradno: kaj je in kaj ni slovenska potica

J.P.
21. 5. 2018, 12.36
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 12.41
Deli članek:

Zaščita potice geografsko ne omejuje, pogoj je le certifikat, da je proizvedena skladno s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico.

Bobo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu RS objavilo Pravilnik o Slovenski potici.

Ta med drugim določa, da morajo proizvajalci, ki so do sedaj uporabljali ime Slovenska potica in ga želijo še naprej, certifikat pridobiti najpozneje v enem letu od uveljavitve pravilnika. "Vsi proizvajalci, ki bodo želeli proizvajati potico z zaščitenim imenom Slovenska potica, se morajo certificirati, ostali pa lahko še naprej uporabljajo ime potica, orehova potica itd.," so sporočili z ministrstva.

Zaščitena Slovenska potica

Pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ta je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu.