8 dni časa

Kaj storiti ob izgubi ali kraji osebnih dokumentov v tujini?

S.R./STA
4. 8. 2017, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na osebne dokumente praviloma pazimo, a kljub temu na notranjem ministrstvu vsako leto obravnavajo več kot 15.000 pogrešitev ali kraj osebnih dokumentov., je treba upravni enoti priglasiti najpozneje v osmih dneh po prihodu v Slovenijo.

Bobo
Pogrešitev osebnih dokumentov v tujini je treba prijaviti v osmih dneh po prihodu domov.

Morebitno krajo ali pogrešitev osebnih dokumentov, naj gre za osebno izkaznico ali potni list,v tujini, kamor se v poletnih mesecih odpravi največ državljanov, je mogoče naznaniti na katerikoli upravni enoti na območju Slovenije. Prijava pogrešitve zgolj na policijski postaji ne zadošča, navajajo na ministrstvu.

Če se to zgodi v tujini, je treba to naznaniti v osmih dneh po prihodu v Slovenijo. Od leta 2013 pa lahko državljan pogrešitev osebne izkaznice v tujini naznani tudi na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Slovenije, in sicer v 30 dneh. Najbližjemu diplomatsko-konzularnemu predstavništvu Slovenije pogrešitev naznanijo tudi državljani brez stalnega prebivališča v Sloveniji.

Ob naznanitvi je treba natančno opisati okoliščine in datum pogrešitve, izgube ali tatvine. Uradna oseba upravnega organa o pogrešitvi sestavi zapisnik. Če v določenem roku in na predpisan način državljan ne naznani pogrešitve, je lahko kaznovan za prekršek z globo od 125 do 400 evrov. Takoj ob naznanitvi pa lahko že poda vlogo za izdajo novega dokumenta.

Število pogrešanih, izgubljenih in ukradenih osebnih izkaznic se sicer v zadnjih letih zmanjšuje. Še leta 2012 so državljani izgubili več kot 15.000 osebnih izkaznic, lani pa manj kot 14.000. Medtem ko so leta 2012 izgubili več kot 2000 potnih listov, je bilo teh lani (le) še nekaj več kot 1500.

MNZ

Skrbno ali malomarno ravnanje ...

Na ministrstvu poudarjajo, da ugotovitev glede t. i. dolžne skrbnosti lahko privede do različnih posledic. Kot ravnanje z dolžno skrbnostjo se šteje pogrešitev ali kraja dokumenta v okoliščinah, na katere državljan ni mogel vplivati oz. tega ni mogel preprečiti. Gre na primer za pogrešitev dokumenta po vlomu v stanovanje, ob požaru ali prometni nesreči.

Pogrešitev oziroma kraja dokumenta zaradi malomarnega ravnanja ali izpostavljanje dokumenta kraji pa se obravnava kot opustitev dolžne skrbnosti. Takšni primeri so, če dokument na primer pustimo v denarnici odklenjenega vozila ali v žepu jakne, ki visi na obešalniku v lokalu.

... vpliva tudi na izdajo novega dokumenta

Ugotovljena dolžna skrbnost lahko pomembno vpliva na izdajo novega dokumenta. Zakon o potnih listinah in zakon o osebni izkaznici namreč določata, da se državljanu, ki v obdobju petih let pred vložitvijo vloge za izdajo dokumenta izgubi, pogreši ali mu odtujijo dva ali več potnih listov oziroma osebnih izkaznic, izda nov dokument z veljavnostjo samo enega leta.

Poleg tega pa zakon o upravnih taksah določa, da se za izdajo novega dokumenta ob prvi pogrešitvi, izgubi, tatvini ali poškodbi (če ni ugotovljena dolžna skrbnost) plača dvakratna vrednost takse, ob vsaki naslednji pogrešitvi, izgubi, tatvini v obdobju petih let pred vložitvijo vloge pa se plača štirikratna vrednost takse, so še pojasnili na ministrstvu.

Število pogrešanih, izgubljenih in ukradenih osebnih izkaznic se sicer v zadnjih letih zmanjšuje. Še leta 2012 so državljani izgubili več kot 15.000 osebnih izkaznic, lani pa manj kot 14.000. Medtem ko so leta 2012 izgubili več kot 2000 potnih listov, je bilo teh lani (le) še nekaj več kot 1500.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste