Čakanje na vlado

Ko poštar prinese paket in odnese podatke

Žiga Kariž
4. 8. 2017, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Konec junija je začela veljati nova uredba EU, zaradi katere moramo tudi ob plačevanju minornih zneskov posredovati osebne podatke.

STA
Tisoči Slovencev negoduje zaradi nepotrebne birokracije, sprememb pa še ni.

Ko je v ponedeljek, 26. junija, začela veljati nova uredba o identifikaciji plačnikov pri ponudnikih plačilnih storitev, so začele veljati nekatere spremembe pri opravljanju denarnih plačil. Tako morajo banke in tudi Pošta Slovenije, ki plačilne storitve opravlja v sodelovanju z Novo KBM, v skladu z navedeno uredbo pri določenih vplačilih evidentirati tudi podatke o dejanskem plačniku, zato mora dejanski plačnik poštnemu delavcu predložiti veljaven osebni dokument s fotografijo (osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje – kartica, izkaznica prosilca za mednarodno zaščito).

Pranje denarja

Nova uredba Uredba, ki nam je otežila življenje, je bila sprejeta z namenom večje sledljivosti transakcij in s tem preprečevanja pranja denarja ter preprečevanja financiranja terorizma.

5 let

morajo plačilne ustanove hraniti vaše podatke.

Tudi pri odkupu paketov

Tako morajo poštarji tudi ob dostavi paketov, ki se plačujejo po povzetju, od naslovnikov pridobiti naslednje podatke: ime, priimek, naslov plačnika (če je ta drugačen od zapisanega na plačilnem nalogu), vrsta osebnega dokumenta, številka osebnega dokumenta, kraj izdaje osebnega dokumenta, država izdaje osebnega dokumenta, država naslova plačnika, kraj rojstva, datum rojstva. Če jim teh podatkov ne posredujete, pošta plačila ne sme posredovati pošiljatelju paketa.

Uredba opredeljuje nekaj izjem

Uredba opredeljuje tudi nekaj izjem, pri katerih identifikacija ni potrebna, in sicer kadar plačnik izvede plačilo z UPN-nalogom, ki ima QR-kodo z vsemi podatki (obrazec UPN QR) ali OCR-vrstico, in zneskom do vključno 1000 evrov, ter v primeru plačil na račune proračunskih uporabnikov, kadar je namen plačila poravnava davkov, kazni ali drugih dajatev javnim organom, hkrati pa tudi v tem primeru znesek ne presega 1000 evrov.

Zakaj izjeme ne veljajo

Iz Združenja bank Slovenije so že pred dobrim mesecem dni sporočili, da uredba omogoča uvedbo izjeme in bi tako strogo identifikacijo lahko omejili zgolj na plačila, višja od 1000 evrov, kot je to veljalo v preteklosti. A na Pošti Slovenije menijo, da bi kaj takega zaživelo v praksi, torej v slovenskem pravnem prostoru, le, če bi vlada Slovenije sprejela tako imenovano izvedbeno uredbo oziroma podzakonski akt.

Digitalno

Banke svojim strankam svetujejo, naj obveznosti poravnavajo prek spletnih in mobilnih bank ter se tako izognejo čakanju v vrstah in ostalim zapletom.

Na počitnicah

Čeprav je negodovanja Slovencev zaradi nepotrebnih birokratskih postopkov veliko, da se pritožbe vrstijo in da so zaradi tega v precej nezavidljivem položaju tako poštarji kot poštni in bančni delavci na plačilnih okencih, pa se vladi ne mudi. Trenutno so na počitnicah in počakati bomo morali, da bodo Miro Cerar in njegova ekipa zagoreli in spočiti spet zagrabili za delo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste