Nova zakonodaja

V trgovinah ne bo več brezplačnih plastičnih vrečk

zf
21. 1. 2017, 08.20
Posodobljeno: 3. 6. 2024, 07.55
Deli članek:

Okoljsko ministrstvo bo nov zakon o omejitvi porabe tankih plastičnih nakupovalnih vrečk sprejelo v prvi polovici letošnjega leta. EU zahteva omejitev uporabe do leta 2019.

Profimedia
Evropsko letno povprečje znaša 200 vrečk na prebivalca, od teh jih 90 odstotkov spada med lahke, torej za enkratno uporabo.

Plastične vrečke potrebujejo skoraj tisoč let za popolno razgradnjo, njihova proizvodnja obremenjuje številne naravne vire, med katerimi je predvsem voda, njihova (ne)uporaba pa še dodatno obremenjuje okolje. Z uveljavitvijo zakona bodo brezplačne nakupovalne vrečke, ki jih uporabljamo predvsem za sadje in zelenjavo, izginile iz trgovin. Ostalim vrečkam se bo posledično dvignila cena, kakšna bo, bo odvisno od odločitve trgovca.

Po ocenah evropske komisije povprečen Slovenec porabi 466 vrečk za enkratno uporabo. Do leta 2019 je po zahtevah Evropske unije treba to številko vsaj prepoloviti.

Ukrepi za številne ostajajo neznanka

Kot pojasnjuje ministrstvo, so z ukrepi že seznanili Trgovsko zbornico Slovenije in tako vse večje trgovce. Združenje kemijske industrije ter Sekcija za plastiko in gume pri Gospodarski zbornici Slovenije pa sta že opozorila proizvajalce plastičnih vrečk. Trgovska zbornica celotne vsebine novega predpisa še ne pozna, vendar ob tem opozarja, da morajo tanke plastične vrečke za sadje in zelenjavo ostati brezplačne, sicer bodo imeli trgovci težave z zagotavljanjem predpisanih higienskih standardov. Ob tem pa tako v Trgovinski zbornici Slovenije kot na ministrstvu menijo, da samopostrežno in individualno prilagojeno nabiranje sadja in zelenjave pomaga zmanjševati količine zavržene hrane v gospodinjstvih, zaradi česar prepovedi tankih brezplačnih vrečk ni pričakovati.

Profimedia
Evropejci porabimo osem milijard vrečk za enkratno uporabo na leto. Od tega jih večina po enkratni uporabi ne koristi več, zato pristanejo med smetmi.

Treba bo stopiti skupaj

Evropska unija naj bi z zajezitvijo uporabe plastičnih vrečk in posledično z zmanjšanjem stroškov njihove predelave letno prihranila okoli 740 milijonov evrov.

Evropska unija zahteva prepoved brezplačnih tankih plastičnih nosilnih vrečk do leta 2019, če države tega ne bodo storile, bodo ukrepe morale izvesti na druge načine in poskrbeti za to, da bo povprečen prebivalec do konca leta 2019 porabil manj kot 90 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na leto. Iz tega ukrepa pa so, kot rečeno, izvzete vrečke za sadje in zelenjavo, predvsem zaradi zagotavljanja higienskih standardov. Prebivalstvo je tako treba stalno ozaveščati in poučevati o nevarnostih vrečk, ki jih prinašajo okolju, ter ga s spodbudnimi akcijami motivirati za trajnostno uporabo.

Profimedia
Plastične vrečke v času razgradnje ogrožajo naravo, zdravje živali in ljudi, hkrati pa obremenjujejo okolje.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste