Škodljiv za Ljubljano

Janković napovedal ustavno presojo zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti

E.R./STA
27. 9. 2016, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki ga je prejšnji teden sprejel državni zbor, je po mnenju ljubljanskega župana škodljiv za Ljubljano.

Grega Wernig/KMA
Ljubljanski župan Zoran Janković je na začetku svojega prvega mandata obljubljal, da bo Ljubljanica do leta 2012 primerna za kopanje.

Jankovič je zakon označil za trmarjenje in nagajanje poslancev ter napovedal njegovo ustavno presojo. Prepričan je, da bodo k temu pristopile vsa občinska združenja, če ne, se bo Ljubljana dvignila sama.

Nasprotuje tudi direktor pogrebnega zavoda Žale

Nedavno sprejet zakon je slab tudi po besedah direktorja Javnega podjetja Žale Roberta Martinčiča. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, namreč interes zasebnega kapitala postavlja pred javni interes.

"Ne čudi, da mu nasprotujejo tako rekoč vsi deležniki," je izpostavil direktor in pri tem naštel Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Zbornico komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije, Združenje upokojencev Slovenije, Zvezo potrošnikov Slovenije in nenazadnje zakonodajno-pravno služba DZ. "Edina, ki podpira zakon, je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ker njihovi člani pričakujejo dobičke," je dejal.

Martinčič je še izpostavil, da je DZ zakon sprejel z izgovoroma, da bodo spremembe povečale kvaliteto in znižale ceno storitvam. Kot je poudaril, to preprosto ne drži, saj je kakovost združena v javnih podjetjih, cene pa imajo Žale tudi do sedemkrat nižje cene kot nekatera zasebna podjetja v Mariboru.

Še bolj pomembno je po besedah direktorja Žal to, kaj se na koncu leta zgodi z morebitnim dobičkom. "Mi ga vlagamo v infrastrukturo pokopališča, zasebna podjetja pa ga vlagajo v lasten žep, kar je sicer njihova pravica, ampak to pomni, da mi obnavljamo pokopališča, oni pa si bodo kupili jahto," je ponazoril.

Prepričan je, da bodo skupnosti občin vložile ustavno presojo zakona, kar je potrdil tudi Janković. "Mi bomo šli kot mestna občina v ustavno presojo ne glede na odločitev drugih," je dejal. Po besedah Jankovića bodo poskušali doseči začasno ustavitev zakona, sicer pa razmišljajo o tem, da bi v Ljubljani sprejeli odlok, ki bo določal pogoje, ki jih bo moralo izpolniti vsako podjetje, ki bo želelo stopiti na njihova pokopališča.

Marić dela v škodo Ljubljančanov

Podprtje zakona bo imelo po besedah Jankovića tudi posledice za tiste, ki so izvoljeni v Ljubljani in glasujejo na škodo Ljubljančanov. Kot je izpostavil Janković, je zakon podprl svetnik SMC Dragan Marić, "ki mirno glasuje na škodo Ljubljančanov". Drugi primer od 11 izvoljenih v Ljubljani pa je nekdanji ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer, ki bi po Jankovićevih besedah moral vedeti bolje, med drugim je sam pred leti govoril o Žalah, javnem podjetju, ki je vsem v ponos.


Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste