Luksuz, da te kap!

Cerar ima novo limuzino

lt
20. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Preverili smo, v kakšnih vozilih se bodo prevažali predsednik vlade in ministri. Protokolarna vozila najvišjih javnih uradnikov so davkoplačevalce stala 478.000 evrov.

bmw
Protokolarni BMW 740 xDrive je primeren za prevoz diplomatske elite.

Kot v poslovnem razredu letala se bo od zdaj prevažal predsednik vlade. Avtomobil znamke BMW 740 xDrive je avto, v katerem vas prevaža voznik, saj se prava magija začne na zadnjih sedežih. Potnik na sovoznikovi strani se lahko udobno nasloni v ležeči položaj, pri čemer se iz hrbtišča sprednjega sedeža dvigne opora za noge.

Na tabličnem računalniku proizvajalca Samsung, ki počiva v osrednji konzoli, lahko upravljate z masažnimi sedeži in izbirate med štirimi barvami večerne razsvetlitve. Na dveh zaslonih, nameščenih v zatilju prednjih sedežev, pa imate možnost spremljati medijske vsebine ali svoj pogled skozi stekleno panoramsko streho upreti v zvezde.

BMW
Cerarjeva nova limuzina zagotavlja najvišji protokolarni standard.

Najvišji standard udobja

Ob tem vas ne bodo motili zvočni šumi, saj je kabina vozila temeljito izolirana tudi pred brnenjem šestvaljnega motorja. Slišati ga je le kot pritajen šepet, ublažen z zračnim vzmetenjem za kar najudobnejšo vožnjo. Nič slabše se ne piše vozniku, ki upravlja bavarsko limuzino. Pri vožnji mu pomagajo radarski tempomat, videopodpora in varnostno-asistenčni sistemi za vožnjo po izbranem pasu in ohranjanje želene hitrosti ter varnostne razdalje.

bmw
Pametni ključ, ki omogoča daljinsko parkiranje protokolarnega BMW-ja

Trilitrski šestvaljnik svojih 320 konjskih moči na kolesa prenaša prek osemstopenjskega avtomatskega menjalnika. Do 100 kilometrov na uro pospeši v 5,3 sekunde, pri tem pa porabi razmeroma skromnih osem litrov dizla na 100 prevoženih kilometrov.

Vozniku je zaupan tudi ključ, ki je pravcati majhen računalnik. Prek zaslona na njem lahko avtomobil upravljate daljinsko in tako denimo parkirate v ozek prostor, v katerem bi sicer imeli težave pri izstopanju iz vozila.

V beemveja samo takrat, ko bodo policijska vozila na servisu

Sklepali bi lahko, da gre za novo službeno vozilo premierja Mira Cerarja, a bo beemve očitno precej dobro garažiran. Cerar se bo v njega usedel samo takrat, ko bodo policijska vozila za prevoz predsednika vlade v popravilu. To se očitno dogaja sicer pogosto, saj ima policija »zastarel vozni park, ki se pogosto kvari«, so pojasnili v generalnem sekretariatu vlade.

Pet audijev za ministrstva

audi
Poslovni audiji A6 sicer ne nudijo standarda protokolarnih vozil, vendar vožnja v njih ni prav nič neudobna.

V nižjem, poslovnem rangu se bodo prevažali ministri. Pet audijev A6, ki jih je iz proračuna financiral generalni sekretariat vlade, je skupaj vrednih 246.525 evrov. Imajo pogon na štiri kolesa, turbodizelske motorje s tremi litri prostornine, samodejni menjalnik in vso opremo višjega ranga. Še tri takšne audije je generalni sekretariat naročil za potrebe zunanjega ministrstva, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter urada za Slovence po svetu. Največji delež svojega proračuna – 49.305 evrov, kolikor stane posamezno vozilo – je zanj odštel prav urad za Slovence po svetu. Takoj za stroškom za plače je to druga najvišja postavka institucije, ki jo vodi minister Gorazd Žmavc.

audi
Poslovni Audi A6, s katerim se bodo prevažali ministri

Prirejen razpis?

Generalni sekretariat vlade "Iztrošena vozila niso več dosegala standardov za prevoz visokih diplomatskih delegacij. Vozni park je bil potreben takojšnje prenove."

Premierjevo vozilo je z javnim naročilom kupil generalni sekretariat vlade, ki je zanj odštel 84.169 evrov, kar je za vozilo te znamke in modela precej ugoden znesek. Na trgu boste namreč zanj odšteli vsaj 120 tisočakov. Kljub temu se je med postopkom javnega naročanja novih vladnih vozil pojavilo nezadovoljstvo nekaterih ponudnikov. Vlada je namreč z dvema razpisoma iskala eno višje poslovno protokolarno vozilo in osem poslovnih.

Pri prvem razpisu, s katerim so kupili omenjeno vozilo BMW, so zahtevali praznotekalne pnevmatike, medosno razdaljo več kot 3000 milimetrov in »ekofunkcijo« motorja za manjšo porabo goriva. S tem pa so po opozorilih ostalih ponudnikov izločili večino konkurence. Tako sta prispeli samo dve ponudbi, poleg beemvejeve še ta za audi A8, ki so ga morali ponuditi v podaljšani L-različici. S ponudbeno ceno 141.337,25 evra tako ni mogel biti konkurenčen.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste