Macedoni vs. Kobe

Župan ga je izločil iz koalicije

Mirjana Martinovič/Dolenjski list
10. 6. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Novomeški župan Gregor Macedoni si je v začetku mandata zagotovil široko, kar 19-člansko koalicijo v 30-članskem občinskem svetu. V njej sta bila tudi dva svetnika GAS. A enemu, Alojzu Kobetu, je pisal, da je v koaliciji nezaželen. Včeraj sta si javno očitala marsikaj.

M. M.
Alojz Kobe in Alojz Kovšca sta včeraj nizala očitke GAS na račun župana, njihove svetnice Alenke Papež pa ni bilo.

Na včerajšnji novinarski konferenci Gospodarsko aktivne stranke (GAS) so njeni predstavniki povedali marsikatero na račun župana Gregorja Macedonija in njegove koalicije, kar je župan le dve uri kasneje zavrnil in navrgel, da ni v sporu s stranko, temveč le predsednikom njihove svetniške skupine.

Alojz Kovšca, predsednik GAS: »In sčasoma so se zadeve stopnjevale do te mere, da smo postali opozicija znotraj koalicije.«

A pojdimo po vrsti. »Kot nova stranka smo vstopili v koalicijo mogoče malce naivno in sčasoma so se zadeve stopnjevale do te mere, da smo postali opozicija znotraj koalicije,« je povedal predsednik GAS Alojz Kovšca. Vodja svetniške skupine GAS Alojz Kobe pa je nanizal več tem, pri katerih so se po njegovih besedah odmaknili od koalicijskega dogovora, posledično pa je 9. maja od novomeškega župana Gregorja Macedonija dobil pismo, »s katerim me je obvestil, da smo se sami izločili iz koalicije«.

DRAŽJA NADOMESTILA IN VRTCI

Kobe je zatrdil, da je GAS (poleg njega je v občinskem svetu MO Novo mesto še svetnica Alenka Papež, ki je na novinarski konferenci ni bilo, nedosegljiva pa je bila tudi za naše klice) vztrajal pri tako imenovanem Dogovoru o sodelovanju pri vodenju MO Novo mesto v mandatu 2014–2018.

O trikrat dražjem javno-zasebnem partnerstvu je župan dejal, da gre zgolj za Kobetove trditve, ki jih nikoli ni znal dokazati.

»Do prvega večjega trenja je prišlo že na začetku mandata pri dvigovanju nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. V GAS se zavzemamo za podporo gospodarstva, nadomestilo pa se je dvignilo za 40 odstotkov za zunanjo trgovino, zavarovalnice in tako naprej, za 30 odstotkov za gostinske storitve, za dobrih osem odstotkov tudi za občane,« je povedal Kobe in dodal, da je bil drugi spor pri dvigovanju cen za predšolske programe, ko so z amandmajem dosegli, da bo podražitev plačala občina, in ne družine.

Po njegovih besedah koalicijska pogodba vsebuje tudi namero o uskladitvi plač v občinskih podjetjih, zavodih in agencijah, in sicer tako, da plače v teh ustanovah ne bodo višje od županove plače, po njegovih besedah pa so se znižale le »simbolno«.

Odkrit spor med obema že na aprilski seji

Na aprilski občinski seji je župan predlagal podražitev programov predšolske vzgoje v novomeških vrtcih, Alojz Kobe (GAS) pa je ob tem vložil amandma, da naj to podražitev, ki je nastala zaradi sprostitve napredovanj v javnem sektorju, v celoti nase prevzame občina, in ne starši. Kljub široki koaliciji v mestnem svetu so svetniki in svetnice Kobetov amandma podprli. 

DRAŽJE TUDI SMETI

Občini je med drugim še očital, da premalo denarja namenja osnovnim potrebam, kot je denimo urejanje občinskih cest: »Nedopustno je, da pri cca 432 kilometrih občinskih cest na leto nameni za preplastitve manj sredstev, kot je potrebno za preplastitev petih kilometrov cest.« Glede energetskih sanacij javnih objektov v GAS nasprotujejo tudi začrtanemu javno-zasebnemu partnerstvu, ki naj bi po njihovem prepričanju projekt tudi trikrat podražilo, predlagali pa so tudi, da bi župan pred potrjevanjem cen za odlaganje odpadkov v Leskovcu pridobil vsaj mnenje občinskega sveta, a se koalicija s tem ni strinjala: »S 1. marcem pa občani plačujemo v povprečju za več kot 103 odstotke višjo ceno za obdelavo in odlaganje komunalnih odpadkov ter za komunalno infrastrukturo.« Glede imenovanj je Kobe povedal, da jih je bilo v tem mandatu okoli 174, »pri tem pa je lista, ki je na volitvah dobila nekaj čez devet odstotkov, predlagala več kot 30 odstotkov svojih kandidatov«.

TEŽAVA »LE« V KOBETU?

»Nimam nobenih težav z GAS, njihova svetnica Alenka Papež je konstruktivna in še vedno vabljena na sestanke koalicije,« se je le dve uri kasneje na očitke odzval župan Macedoni. »Gospod Kobe ima težave pri svojem načinu dela. Odločil se je, da na sestankih govori eno in potem na občinskih sejah drugo. Tudi zaradi odgovornosti do ostalih članov koalicije, s katerimi se na teh sestankih usklajujemo in skupaj pripravljamo rešitve, smo se odločili, da ga na te sestanke ne vabimo več.«

Zavrnil je tudi ostale očitke, denimo o dvigu nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča: »Nadomestilo smo na začetku mandata popravili tako, da smo ga za občane in podjetja dvignili zgolj v višini dviga cen, kar se je letos celo znižalo, ker je bil negativni indeks rasti cen. V posameznih kategorijah oziroma dejavnostih pa smo v primerjavi z ostalimi mestnimi občinami popravili, da smo dosegli najnižji nivo ostalih občin.«

»Cena je v povprečju višja za 16 ali 17 odstotkov na posameznega občana, kar je posledica nove direktive, ki zahteva drugačno obdelavo odpadkov, te cene so se po vsej Sloveniji dvignile, še vedno smo cenejši kot marsikje drugod. Je pa to tudi posledica, da nimamo najbolj optimalne obdelave,« je zavrnil tudi očitek o podražitvi obdelave smeti.
Glede političnega kadrovanja pa je dejal: »GAS ima v političnih organih nadpovprečno visok odstotek. Seveda pa gospod Kobe včasih pričakuje, da bo kadroval tudi zaposlitve v javnih podjetjih in občinski upravi. Tem političnim pritiskom pa se bom vedno v največji meri upiral.«

O trikrat dražjem javno-zasebnem partnerstvu pri obnovi objektov pa je župan dodal, da gre zgolj za Kobetove trditve, ki jih nikoli ni znal dokazati.

M. M.
Župan Gregor Macedoni je vse očitke zavrnil in dejal, da je v koaliciji nezaželen Alojz Kobe in ne stranka oz. njihova druga občinska svetnica.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov