Slovenija

Plenili gozdove in izkoriščali delavce

Luka Tetičkovič
23. 3. 2016, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Gozdarski koncesionar GGP dobičkov ni koval le z smešno nizko ceno koncesnine, z veriženjem svojih podizvajalcev so brutalno izkoriščali tudi migrantske delavce. Razkrivamo obupne razmere, v katerih so živeli bolgarski in albanski delavci, ki so za posteljo v plesnivih sobah plačevali tudi po 110 evrov na mesec.

lt
V nasprotju s pravniki in upravo GGP je delavcem povsem jasno, kdo je koval dobičke iz njihovih žuljev.

Skupina bolgarskih delavcev, katerih izkoriščanje v prostorih podjetja Gozdno gospodarstvo Postojna (GGP) polni naslovnice medijev, je v ponedeljek s pomočjo sindikalista Gorana Lukiča le izsilila svoje pravice. Migrantski delavci so z včerajšnjim dnem na sedežu podjetja lahko prevzeli obrazec, na podlagi katerega lahko zahtevajo zaposlitev v GGP ter vanj napišejo svoje terjatve za februar in marec.

»Če bodo izpolnjevali pogoje in imeli potrebne papirje, jih bodo zaposlili. Uradno. Z vsemi pripadajočimi prispevki, davki, kot velja za vse zaposlene,« je izjavil Lojze Raško, predsednik Sindikata lesarstva Slovenije.

Izkoriščani migrantski delavci so bili žrtev veriženja podizvajalcev. Uprava GGP se pretvarja, da ni ničesar vedela. Novinarsko poročanje o zadevi naj bi skušali zatreti tudi s pomočjo Odvetniške pisarne Zidar Klemenčič. 

Gre za delavce iz Bolgarije, ki so delali pod okriljem podjetja Veles. V prostorih GGP pa so pod okriljem podizvajalca Floles delali tudi albanski delavci. »Po zadnjih informacijah GGP še vedno preučuje pogodbo s podjetjem Floles. Za nas je pomembno to, da bo vsak delavec, ki bo dvignil obrazec in ga izpolnil, imel možnost za zaposlitev,« ugotavlja Lukič.

12 ur dnevno, 7 dni na teden

Šestindvajsetletni Sašo Rizo Stefkov iz Bolgarije je v Slovenijo prišel misleč, da bo trdo delal in za to prejel tudi pošteno, čeprav za slovenske razmere mizerno plačilo. »Prijatelji so mi rekli, da bom delal po 12 ur in bil za to plačan 43 evrov dnevno. Plačo smo dobili za prvi mesec, ostali pa so nam dolžni denar za naslednji mesec in pol.«

lt
Bolgarski delavci žugajo avtomobilu, v katerem se po njihovih besedah pelje žena lastnika podizvajalca Veles, ki jih je oropal plačila za mesec in pol dela.

Ko je prišel v Slovenijo, jih je prevzel šef Naser Ilian, ki jim je tudi izplačeval denar oziroma bi to vsaj moral početi. »Ničesar nam niso povedali. Slovenski delavci so delali za pet evrov na uro, medtem ko smo mi dobili na uro le tri evre, pa še to na roko,« nadaljuje Stefkov. To seveda pomeni, da je bila delovna ura bolgarskega delavca precej cenejša, saj vanjo niso bili zajeti obvezni prispevki za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Bolni in poškodovani

lt
Bolgarski delavec kaže poškodbo pri delu, ki so mu jo oskrbeli kar v tovarni GGP. Brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja ni mogel niti na urgentni blok.

»Sodelavec je zbolel, a ni mogel k zdravniku. Še naprej je hodil na delo. Drugi sodelavec si je med delom s hlodi poškodoval roko. Lahko je šel le do bolničarja, ki mu jo je povezal, nato pa se je vrnil na delo,« trdi Stefkov, pri čemer ga podpre starejši delavec, ki pokaže poškodovan prst, od katerega mu je odstopil noht. »Delali smo po 360 ur na mesec, ne glede na to, ali smo bili bolni ali poškodovani. Če nisi delal, nisi dobil plačila, tega pa tako ali tako nismo dobili.«

110 evrov za posteljo v plesnivi sobi

lt
Plesniva soba, v kateri so delavci bivali po 12-urnem delovniku.

Na lastne oči smo se prepričali, v kako obupnih razmerah so živeli migrantski delavci, ki so po lastnih besedah za posteljo v plesnivih sobah plačevali po 110 evrov. V dveh nadstropjih zastarelega poslopja naj bi bilo prostora za kar 60 ljudi. V nadstropju, v katerega so nas povabili delavci, je delovalo le eno stranišče, ki je bilo povsem zanemarjeno. Hrano pa so pripravljali na štedilniku, od katerega se je cedila maščoba.

lt
Šestindvajsetletni Stefkov je za najem postelje odštel po 110 evrov na mesec.

Našo preiskavo je nasilno prekinil starejši možakar, ki se nam ni želel predstaviti, a je bil domnevno lastnik tega poslopja. To sklepamo na podlagi dejstva, da nam je grozil s tožbo, saj da smo neupravičeno stopili v prostore v zasebni lasti. Na naše pojasnilo, da so nas vanje povabili najemojemalci, je le zamahnil z roko, pri tem pa ni želel pojasniti, ali nepremičnino nemara oddaja na črno.

lt
Domnevni lastnik nepremičnine, v kateri so bivali delavci, nas je iz nje precej nasilno odgnal in nam pri tem grozil s tožbami.

Odgovorni so si skušali umiti roke

V GGP so na tiskovni konferenci konec prejšnjega tedna zavračali očitke o izkoriščanju delavcev, zanikali so tudi obstoj preiskav nad matičnim podjetjem ali nad njegovo poslovno enoto Marof Trade, kjer je izkoriščanje potekalo. So pa prekinili pogodbo s podjetjem Veles, je poudaril direktor družbe Frenk Kovač.

Po naših informacijah nastale škode v GGP sprva niso skušali popraviti z zaposlitvijo delavcev, ampak so novinarje nacionalnega medija nameravali utišati s popravki, poslanimi iz Odvetniške pisarne Zidar Klemenčič. Delavci »so v družbi zaposleni z vsemi veljavnimi predpisi, prav tako so zanje plačani vse dajatve in prispevki«, se je glasil očitno neupravičen zahtevek, poslan na naslov nacionalnega medija.

lt
Delavec skuša s preklicano magnetno kartico vstopiti v prostore podjetja GGP.

Zadevo smo preverjali. Melita Joželj iz omenjene pisarne pa je odgovorila le: »Skladno z Zakonom o odvetništvu, odvetniško etiko ter načelom zaupnosti vprašanj glede vsebin in odnosov z našimi strankami, ter kdo so naše stranke, ne komentiramo.«

V ozadju strahovi gozdarskih koncesionarjev?

Pri tem se lahko filozofsko vprašamo, ali drevo, ki se podre v gozdu, naredi zvok, če tam ni nikogar, da bi ga slišal. Tako so se namreč drevesa v gozdovih podirala preteklih 20 let, ko so gozdno bogastvo Slovenije upravljali koncesionarji. Upokojeni gozdar Jože Skumavec je že leta 2013 opozarjal, da se koncesije letos ne bi smele ponovno zaupati obstoječim koncesionarjem, saj da so gozdove izkoriščali za smešno nizkih devet evrov po kubičnem metru. Po njegovih tedanjih ocenah bi se ta številka morala gibati vsaj pri 20 evrih na kubični meter lesa, sedanji koncesionarji pa bi morali biti le izvajalci državnega podjetja.

lt
Kopalnico s pripadajočim straniščem je uporabljalo kar 30 ljudi.

Državni zbor je na začetku leta po hudih koalicijskih trenjih le sprejel zakon, ki ustanavlja družbo Slovenski državni gozdovi, čemur je sicer nasprotovala Stranka modernega centra. Petina slovenskih gozdov, ki so v državni lasti, bo tako upravljana razumneje, s tem pa se bo končalo tudi koncesionarsko plenjenje gozdov. Profit bo tako manjši, še manjši pa bo, če gozdna gospodarstva pri predelavi lesa ne bodo več smela izkoriščati migrantske delovne sile, najete s pomočjo podizvajalcev.

lt
Štedilnik s staro maščobo daje slutiti, da je nepremičnino dalj časa uporabljalo večje število najemnikov.

Inšpektorji nemočni ob veriženju podizvajalcev

GGP s podjetjema Floles in Veles ni bilo v nikakršnem razmerju, migrantski delavci so svoje delo le opravljali v njegovih proizvodnih halah. Z omenjenima podjetjema je GGP imelo sklenjeni pogodbi o najemu in poslovnem sodelovanju, s katerima sta sopogodbenici v celoti prevzeli odgovornost z delovnopravnega vidika.

S tovrstnim poslovnim modelom so bili seznanjeni tudi inšpektorji, ki temu niso nikoli oporekali, je na tiskovni konferenci dodal direktor GGP Kovač. Prav tako jih pristojne ustanove v teh letih niso opozorile na nič nenavadnega, na podlagi česar bi lahko posumili na nepravilnosti, so bile besede, s katerimi se je opral odgovornosti izkoriščanja brezpravnih delavcev.

Estrada

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost