Slovenija

Stekli postopki za zaposlitev delavcev v Loški dolini

J.P./STA
23. 3. 2016, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Gozdno gospodarstvo Postojna (GGP) je pretekli teden pristopilo k reševanju zaposlitve delavcev, ki so prek podjetja Veles delali v njihovi poslovni enoti Marof Trade v Loški dolini.

Arhiv Svet24
Za delavce so pripravili obrazce za vlogo za zaposlitev, po opravljenih zdravniških pregledih pa bi lahko prve pogodbe sklenili v začetku aprila (fotografija je simbolična).

GGP je 18. marca, nekaj dni po razkritju medijev, da so delodajalci, povezani v mrežo podizvajalcev, v Loški dolini izkoriščali tuje delavce, ki so morali delati brez pogodbe o zaposlitvi in v neustreznih pogojih, družbi Veles odpovedali pogodbo o sodelovanju.

Obrazci za vlogo za zaposlitev so pripravljeni

Ta teden so se, skupaj s predstavniki Sindikata Sinles in predstavniki Svetovalnice za migrante, že sestali s predstavniki delavcev in jih povabili k neposrednim zaposlitvam v okviru GGP. Za delavce so pripravili obrazce za vlogo za zaposlitev ter jim pojasnili nadaljnji postopek, je zapisala pravna svetovalka GGP Vilma Kovač.

Vlogo za zaposlitev je že oddalo več deset delavcev, na podlagi vlog pa bodo delavce najprej napotili na zdravniški pregled, na podlagi katerega bomo potekali nadaljnji postopki zaposlitve.

Prvi zdravniški pregledi so že dogovorjeni v tem tednu, zato načrtujejo, da bodo prve pogodbe o zaposlitvah lahko sklenili že v začetku prihodnjega meseca. Dogovorili pa so se tudi, da bo GGP do delavcev poravnal tudi izostanek plač od meseca februarja dalje.

Finančna uprava RS (Furs) je v namreč ugotovila kršitve nezakonitega posredovanja pri delu, pri plačilu, pogodbah o zaposlitvi, pri letnem dopustu, zdravstvenem pregledu, usposabljanju za varno delo in varnosti pri delu.

Mediji so ob tem poročali, da delodajalsko hobotnico za posredovanje delavcev migrantov, ki so morali delati brez pogodbe o zaposlitvi in v neustreznih pogojih, sestavlja več kot 20 podjetij. V preiskavi Fursa so bili potrjeni tudi sumi kršitev predpisov o obdavčenju ter predpisov iz zaposlovanja in dela na črno.

Od državnih organov pričakujejo zagotovitev delovanja pravne države

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pa je danes ob zadnjih informacijah, povezanih z izkoriščanjem delavcev v podjetju Marof Trade, izpostavila, da jih je ob ravnanju takih delodajalcev ne le sram, temveč so tudi jezni in zaskrbljeni. Od državnih organov zato pričakujejo zagotovitev delovanja pravne države, so sporočili.

"Sram nas je, ker obstajajo delodajalci, ki ne le kršijo zakone in kolektivne pogodbe, temveč tudi pravila etičnega ravnanja, pri tem pa brez kakršnihkoli moralnih zadržkov izkoriščajo delavce," so zapisali.

Skrbi jih, ker se kot nemoč pravne države pojavi stigmatizacija vsega gospodarstva. Po njihovih ocenah namreč v Sloveniji trije odstotki podjetij ne odvajajo prispevkov, politiki pa ustvarjajo vtis, kot da večina ne plačuje prispevkov. Res je, da obstajajo podjetja, ki kršijo zakonodajo in etične norme, a se ob tem neupravičeno kriminalizira večino gospodarstva.

Estrada

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost