Uporaba antibiotikov v kmetijstvu je po mnenju Marjane Peterman iz ZPS prvi faktor, ki povzroča odpornost. Slovenija je sicer po prodaji antibiotikov v kmetijstvu krepko po evropskim povprečjem, za njo so samo še Švedska, Islandija in Norveška.
Slovenija pa uvozi veliko mesa, predvsem iz sosednjih držav, kjer pa je uporaba antibiotikov veliko večja. Z Madžarske na primer uvozimo kar 75 odstotkov svinjine in prav Madžarska je po porabi antibiotikov v samem vrhu. Slovenija proda 22 enot antibiotikov za uporabo v živinoreji, Madžarska pa kar 230 enot. Avstrija porabi 57 enot, Italija pa 302 enoti.
Kljub prepovedi uporabe majhnih količin antibiotikov v krmi, ki je bila do leta 2006 praksa v evropskem kmetijstvu, ostaja dovoljenje za preventivno zdravljenje celotne črede piščancev, čeprav se sumi na obolenje le enega piščanca. Veterinar tako dozira antibiotik v vodo in krmo za celotno čredo, čeprav obstaja le sum okužbe v okolici oz. v hlevu.
"Antibiotiki tako pridejo tudi v vodo in razširjenost je vedno večja," je na današnji novinarski konferenci pred svetovnim dnevom potrošnikov pojasnila Petermanova. Potrošniške organizacije se sicer zavzemajo za popolno prepoved uporabe antibiotikov tako v prireji kot za preventivo. Letos bodo dejavnosti okrepili prav na tem področju.
Pozvale so prehrambne verige, kot so McDonalds, Subway, KFC, naj prenehajo kupovati meso živali, pri prireji katerih so bili uporabljeni antibiotiki, ki se uporabljajo v humani medicini, in s tem pomembno prispevajo k zajezitvi problema odpornosti antibiotikov. Prvi je navedel, da se bo zavezal k temu pri piščancih, a samo za kupce v ZDA in Kanadi. Subway naj bi od leta 2019 ponujal takega piščanca, od leta 2025 pa tudi goveje meso, a tudi zgolj v ZDA.
V Evropi sicer vsako leto zaradi okužb z bakterijami, odpornimi proti antibiotikom, umre okoli 25.000 ljudi.