Slovenija

Nemci za Noviča nimajo ne časa ne opreme

Robert Marin
10. 3. 2016, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je včeraj nadaljevalo sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra predlani.

STA
Za umor je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Sodišče je včeraj ponovno zaslišalo pričo, ki je našla Jamnika ustreljenega pred restavracijo Via Bona na ljubljanskem Viču in poklicala policijo.

Spomnimo. Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014 na parkirišču gostinskega lokala Via Bona, kjer so uslužbenci Kemijskega inštituta imeli prednovoletno zabavo. Avto je še zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan v klinični center, kjer je tri dni po dogodku izgubil bitko za življenje.

Ležal je na desnem boku, z glavo proti vhodu ...

Sodnica Špela Koleta je Tineta H., ki je bil v zvezi z zadevo zaslišan že dvakrat, v preiskavi in enkrat tudi že na glavni obravnavi, vprašala, kje točno na parkirišču je našel Jamnika, on pa ji je pojasnil, da je ležal na desnem boku ter gledal v smeri vhoda v restavracijo. Od najbližjih parkiranih avtomobilov je bil po Tinetovih besedah oddaljen kak meter oziroma meter in pol, ni pa se ničesar dotikal ali bil na karkoli naslonjen. Natančno lego Jamnika je priča sodišču označila tudi na skici kraja kaznivega dejanja.

Tine H., priča, ki je Jamnika našla na parkirišču in poklicala policijo: »Kri mu je iz ušesa in glave tekla v jašek.«

Kri mu je iz ušesa in glave tekla v kanalizacijski jašek

Na nekatera podvprašanja tožilstva in obrambe je Tine H. še pojasnil, da je šel do Jamnika z namenom, da preveri, ali še diha. Premikal ga pretirano ni, ga je pa po lastnih besedah vzdramil, da je preveril, ali je živ. »Kri mu je iz ušesa in glave tekla v jašek,« je med drugim povedala priča, ki je zatem poklicala policijo. Koletovo je sicer zanimalo tudi, kakšno je bilo tistega dne oziroma v kritičnem času vreme, vendar se Tine H. razmer ni več spomnil.

Strelski delci zapletli proces

Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta. Eden od najmočnejših adutov tožilstva, da je na Jamnika streljal prav Novič, pa naj bi bili ujemajoči se GSR-delci, ki nastanejo ob streljanju; preiskovalci so jih našli na kraju zločina in pri obdolžencu. Obdolženi, ki umor zanika, trdi, da se je z njimi »okužil«, ko je pred časom v raziskovalne namene obiskoval strelišča, zanj obremenjujoče izvedeniško mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) pa je obramba z nekaterimi pričami uspela izpodbiti do te mere, da je sodišče na njen predlog zaprosilo za mnenje strokovnjake iz nemškega Wiesbadna.

Sodišče išče izvedence iz tujine

Toda z inštituta v Wiesbadnu so pred dnevi sporočili, da za analizo strelskih delcev zaradi preobremenjenosti nimajo časa, za analizo sledi krvi pa nimajo ustrezne opreme. Po besedah sodnice Koletove sodišče še naprej »intenzivno išče« izvedence iz tujine, ki bi primer vzeli pod drobnogled. Za pomoč je obramba v spis vložila seznam inštitutov, ki bi prišli v poštev, odvetniki obdolženca pa so v spis vložili še nekatere pripombe na delo izvedencev NFL, ki jim očitajo malomarno opravljeno delo, mimo vseh mednarodnih standardov. Lov za resnico se bo nadaljeval prihodnjo sredo.

***IZJAVA:  IZPOSTAVK: Za umor je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.***

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?