Slovenija

Sodišče zavrnilo tožbo glede Bornovih gozdov, tožnica že podala pritožbo

STA
22. 2. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kranjsko okrožno sodišče je po več kot leto dni trajajoči obravnavi zasebne tožbe Elizabete Ortner Born proti upravljavcem njenih obsežnih tržiških gozdov tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo. Odvetnik tožnice se je sicer na odločitev sodišča že pritožil na višje sodišče v Ljubljani.

STA

Sodnik na gospodarskem oddelku kranjskega okrožnega sodišča Aleksander Urankar je v sodbi konec januarja zavrnil tožbeni zahtevek Ortnerjeve za ugotovitev ničnosti pogodbe o odplačnem prenosu poslovnih deležev v družbi Born, s katero je Ortnerjeva na Martina Šetinca in družbo Tari prenesla 59,5-odstotni poslovni delež v družbi Born.

Kot je danes za STA pojasnil odvetnik Ortnerjeve Bojan Grubar, so 10. februarja že vložili pritožbo na omenjeno sodbo, ki so jo prejeli konec januarja, in sicer zaradi "bistvene kršitve določb pravdnega postopka, kršitve materialnega zakona ter zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja".

Grubar, ki je prepričan, da je bila Ortnerjeva ob sklenitvi pogodbe o odplačnem prenosu in prevzemu poslovnih deležev v družbi Born oškodovana za več kot tri milijone evrov, v pritožbi posebej izpostavlja, da je sodišče iskalo vse mogoče procesne razloge, zakaj posameznih dejstev ne bi ugotavljali in zakaj posameznih dokaznih predlogov ne bi izvedlo.

"Okrožno sodišče v Kranju v ravnanju toženih strank ni videlo ničesar protipravnega, pa čeprav je bilo nedvoumno dokazano, da ima citirana pogodba tako elemente oderuštva, sklenjena pa je tudi v nasprotju s temeljnimi moralnimi načeli, saj zagotovo ni moralno pravično, da se nekdo tako rekoč brezplačno polasti premoženja v vrednosti več milijonov evrov," meni Grubar.

Drugače sodbo kranjskega sodišča komentira odvetnik tožene strani Jože Kristan. "Sodišče je vse zahtevke tožeče stranke kot neutemeljene zavrnilo, ker razlogi, ki jih zatrjuje tožeča stranka, ne obstajajo, ne v pogledu ničnosti, razsodnosti, ne oderuštva," je pojasnil.

Morebitno oškodovanje dedinj barona Karla Borna, ki je svojim trem hčeram zapustil 3600 hektarov tržiških gozdov, sicer preiskujejo tudi kriminalisti. Ortnerjeva je skupaj s sestrama podedovane gozdove dobila vrnjene v denacionalizaciji leta 2007. Tedaj je bila za upravljanje gozdov ustanovljena družba Born, ki jo je vodil Šetinc.

Leta 2009 je Ortnerjeva družbo Born dokapitalizirala s stvarnim vložkom, to je 700 hektarov gozdov. Prepričana je bila, da je večinska lastnica omenjene družbe, a naj bi vodstvo podjetja izvedlo tajni manever, s čimer se je njen lastniški delež v podjetju zmanjšal s skoraj 79 odstotkov na 19 odstotkov. Delež pa sta povečala Šetinc in družba Tari Riharda Jerebica.

Obtoženi so te očitke zavrnili. Kot so poudarili na sojenju, so le uresničevali dogovor med sedaj 90-letno Elizabeto Ortner in njeno že pokojno sestro Renato Schlosser, ki je živela v Ameriki in je sestro prosila, naj proda njeno tretjino gozdov. Izvedeni dokapitalizacija in darilna pogodba naj bi bili po pojasnilih Šetinca in Tatjane ter Riharda Jerebica najboljša možnost za Ortnerjevo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov