Slovenija

Če migrantom omejijo vstop Avstrijci, ga bodo tudi Slovenci

STA
20. 1. 2016, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrija kljub današnjemu dogovoru na Dunaju, da bo omejila sprejemanje migrantov, slednje trenutno še zmeraj sprejema na ustaljen način in njihovega števila za zdaj ne omejuje, so sporočili s policije. V primeru, da bi Avstrija omejila vstop migrantov, pa "predvidevamo enak ukrep tudi na naši zunanji schengenski meji", so dodali.

STA
Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da bo tudi Hrvaška uveljavila nova pravila za sprejem beguncev na meji, potem ko je Avstrija omejila sprejemanje migrantov, Slovenija pa napovedala podobne ukrepe. Pričakuje, da bodo podobno storile tudi ostale države na balkanski begunski poti.

Na podlagi dogovora z Avstrijo že nekaj časa prevzem migrantov poteka na Karavankah in Podrožci, danes pa jih je Avstrija znova začela prevzemati na Šentilju, kjer jih nameščajo v nov sprejemni center.

Postopek na Šentilju poteka tako, da migrante iz centra v Dobovi z vlakom pripeljejo na začasno železniško postajališče Šentilj, ki se nahaja v neposredni bližini namestitvenega centra. Od tam pa jih slovenska policija preda avstrijskim policistom. Za oskrbo v času čakanja na prevzem skrbijo civilna zaščita in humanitarne organizacije.

Kaj s tistimi, ki jih Avstrija zavrne?

Na policiji so pojasnili še, da bodo z vsemi migranti, ki jih bodo avstrijski varnostni organi zavrnili, opravili ponovno registracijo vstopa in jih ponovno predali v Avstrijo. Če bodo za azil zaprosili pri nas, pa se bo začel postopek po zakonu o mednarodni zaščiti.

Avstrija bo sprejela še 37.500 prosilcev za azil

Na današnjem begunskem vrhu na Dunaju so se sicer predstavniki avstrijske vlade, zveznih dežel in občin namreč dogovorili, da bo Avstrija letos sprejela 37.500 prosilcev za azil. Do 30. junija 2019 naj bi Avstrija  skupno sprejela 127.500 prosilcev za azil, kar predstavlja okoli 1,5 odstotka vsega avstrijskega prebivalstva.

Zunanji minister Karl Erjavec je ob robu današnje izredne seje DZ povedal, da Slovenija uradnega sporočila Avstrije glede ukrepov v zvezi z migranti še nima. Pričakuje pa, da bo Avstrija sprejela določene ukrepe, o katerih bo slovenska vlada razpravljala v četrtek in se nanje odzvala. Pri tem je pritrdil, da je ena od možnosti omejitev zgornjega števila migrantov.

Tudi srbski minister za delo in vodja vladne koordinacijske delovne skupine za migracije Aleksandar Vulin je napovedal, da migranti, ki ne bodo izrazili namere za vložitev prošnje za azil v Avstriji ali Nemčiji, od danes naprej ne bodo mogli prepotovati Srbije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste