Slovenija

Poznate svoje pravice?

Lara Jelen
11. 1. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zimske razprodaje so v polnem teku. Nižje cene nas prepričajo, da kupimo tudi tisto, česar morda ne bi. Kaj pa se zgodi, če želimo to stvar vrniti? Poznate pravice, ki jih imate kot potrošnik?

STA
Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga.

Prejšnji teden nas je na uredništvo poklicala bralka, ki želi ostati anonimna, in nam zaupala svojo zgodbo. Pred časom je v trgovini kupila izdelek za 150 evrov, potem pa ga je nesla nazaj, da bi ga zamenjala. Šlo je za oblačilo, in ker v trgovini niso imeli prave konfekcijske številke, so ji rekli, naj si izbere neki drugi izdelek. Vse to je bilo razumljivo in nič nevsakdanjega, neprijetno presenečenje pa je doživela, ko so ji prodajalci v tej trgovini dejali, da si ne more izbrati izdelka v vrednosti 150 evrov, ampak zgolj izdelek za 95 evrov. Zadevo so sicer pozneje uredili, ko se je bralka pritožila, prav lahko pa bi ostala tiha miška in bila s tem oškodovana za 55 evrov. Nauk? Čeprav včasih radi kupujemo z možgani na paši, velja biti tudi pri tem opravilu vsaj malo previden, da nas ne prinesejo okoli.

 Morebitno neupoštevanje oziroma kršenje pravic prijavite pristojni lokalni izpostavi tržnega inšpektorata.

JASNA PRAVILA

Pravice in dolžnosti, ki so povezane s sezonskimi razprodajami tekstila in obutve, so jasno zapisane v zakonu o varstvu potrošnikov in dokumentu Pravila pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve. V teh dokumentih najdemo določbe in pravila, ki med drugim navajajo, da mora biti blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu (na primer od 30 do 50 % ali do 50 %), mora najvišji odstotek znižanja (torej 50 %) zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji. Znižana cena tudi nikakor ni opravičilo, da je blago kakorkoli poškodovano.

REKLAMACIJA

»Če se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji, izven sezonskih razprodaj,« pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Potrošnik lahko napako na izdelku reklamira pri prodajalcu v dveh mesecih od odkritja napake. Po lastni izbiri lahko zahteva odpravo napake ali vračilo plačanega zneska v sorazmerju z napako ali zamenjavo blaga ali vračilo plačanega zneska. Če napaka ni sporna, mora podjetje čim prej, najpozneje pa v roku osmih dni, ugoditi potrošnikovi zahtevi. V kolikor o napaki obstaja spor, pa mora podjetje v enakem roku podati potrošniku pisni odgovor. Drugače je vprimeru, ko na razprodaji kupimo izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želimo imeti. »Trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca pa je odvisno, kako bo obravnaval vašo zahtevo.«

NE NASEDAJTE

Na ZPS razkrivajo, da se največ pritožb potrošnikov v njihovi pravni pisarni vsako leto nanaša na nepravilno označevanje cen popusta oziroma na tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu. »Takšna poslovna praksa je nepoštena in jo tržni inšpektorat lahko kaznuje,« opozarjajo.

Zdaj, ko najpomembnejše člene te zakonodaje poznate tudi sami, se lahko brez težav smatrate za informiranega potrošnika, ki ga bo nekoliko težje pretentati. In prav je tako!

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov