Slovenija

V Sloveniji vse več upokojencev

STA
21. 12. 2015, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Sloveniji je bilo 1. januarja letos med prebivalci, starimi 15 ali več let, 31 odstotkov upokojencev, ali vsaka tretja odrasla oseba. Število aktivnih prebivalcev se je v primerjavi z letom 2014 povečalo, delež višje- in visokošolsko izobraženih pa je dosegel 21 odstotkov, so sporočili iz Statističnega urada RS (Surs).

Arhiv Svet24

Število aktivnih prebivalcev (zaposleni in brezposelni skupaj) se je lani povečalo za približno 11.500, na 937.485. Zaposleni so letošnjega 1. januarja predstavljali 87 odstotkov vseh aktivnih prebivalcev.

Število upokojencev se v letu 2014 ni bistveno spremenilo in 1. januarja 2015 jih je bilo 537.828. Med neaktivnimi prebivalci, starimi 15 ali več let (upokojenci, učenci, dijaki in študenti ter drugi), so predstavljali dve tretjini (66 odstotkov). Število učencev, dijakov in študentov se je zmanjšalo skupaj za približno 6100. Število drugih neaktivnih se je zmanjšalo za približno 7900.

Slovenija je imela 1. januarja 374.941 prebivalcev s končano višjo ali visoko šolo. Delež prebivalcev s terciarno izobrazbo se je lani povečal za 0,8 odstotne točke, predvsem med ženskami (za 1,0 odstotne točke, pri moških za 0,6 odstotne točke).

S končano največ osnovno šolo je bilo 1. januarja 457.188 prebivalcev. Število tistih z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo se je lani zmanjšalo, ker mladi večinoma nadaljujejo šolanje na višji stopnji ali pa so imeli zelo pogosto takšno izobrazbo prebivalci, ki so v letu 2014 umrli.

Med prebivalci, starimi 65 ali več let, je bilo 1. januarja osnovnošolsko ali nižje izobraženih 44 odstotkov, med prebivalci, starimi med 25 in 49 let, pa je delež takih znašal 11 odstotkov.

Med zaposlenimi jih je bilo s terciarno izobrazbo 32 odstotkov. Med brezposelnimi pa je bilo takih skoraj pol manj (18 odstotkov). Delež srednješolsko izobraženih je bil v obeh skupinah okoli 60 odstotkov. Temu ustrezno je bilo med brezposelnimi precej več ljudi z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo (22 odstotkov); med zaposlenimi pa jih je bilo 11 odstotkov. Med upokojenci je bilo 41 odstotkov z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo.

Med upokojenci je bilo več žensk z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo (51 odstotkov) kot moških (28 odstotkov). Še najmanjša je bila razlika v izobrazbi med spoloma med upokojenci s terciarno izobrazbo; teh pa je bilo sicer sorazmerno malo (približno devetina) in so bili večinoma mlajši od 75 let, še sporoča Surs.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste