Slovenija

Tok beguncev s Hrvaške z najavljenimi vlaki v Dobovo

STA
30. 10. 2015, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Begunci tudi danes z najavljenimi vlaki s Hrvaške prihajajo v Dobovo. Z območja občine Brežice so tako danes do 13. ure policisti na treh vlakih in 25 avtobusih v sprejemne in nastanitvene centre po državi pospremili 3859 tujcev. Vsi trije vlaki so odpeljali v Šentilj, kjer pospešeno pripravljajo začasno železniško postajo bližje begunskemu centru.

STA
Prazna sta trenutno prav tako sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje.

DOBOVA

a mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so danes do 14. ure prispeli štirje vlaki s skupaj 4250 migranti. Po osnovnih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi so policisti skupine s treh vlakov pospremili na slovenske vlake, s katerimi so begunci pot nadaljevali proti Šentilju. Begunce z vlaka, ki je v Dobovo pripeljal davi nekaj po 4. uri s 1040 prebežniki, pa so zaradi omejenih logističnih in nastanitvenih zmogljivosti pospremili v bližnji sprejemni center, kjer so dobili zdravstveno in humanitarno oskrbo.

Hrvaška policija je vse prihode vlakov napovedala, v Dobovi pa približno ob 16. uri pričakujejo nov vlak s približno 1100 prebežniki. Na novomeški policijski upravi so povedali, da migrante pri prehodu na slovenske vlake, če okoliščine dopuščajo, tudi elektronsko preverjajo in popisujejo.

Danes do 13. ure so policisti na treh vlakih in 25 avtobusih v sprejemne in nastanitvene centre pospremili 3859 tujcev. Kot navajajo na novomeški policijski upravi, so trije vlaki odpeljali proti Šentilju, z avtobusi pa so tujce prepeljali v Petišovce, Vrhniko in Logatec.

V sprejemnem centru v Dobovi pri nekdanji livarni je bilo ob 14. uri približno 2500 migrantov, ki čakajo na prevoz v druge centre. Dobovski sprejemni center v nekdanji tovarniški hali Beti je prazen.

BREŽICE

Sprejemni center Brežice je od četrtka zvečer prazen.

RIGONCE

Mejni prehod Rigonce so v sredo odprli, na tamkajšnji zeleni meji od srede ni bilo prebežnikov. Tamkajšnje območje so vaščani in prostovoljci v glavnem počistili in razkužili.

ŠENTILJ

Avstrijski varnostni organi so danes med 7. in 14. uro iz nastanitvenega centra v Šentilju sprejeli 3000 migrantov. Medtem je v nastanitveni center prispelo novih 1330, tako da je trenutno po podatkih Policijske uprave Maribor tam 2730 beguncev.

Kot pojasnjujejo, zapuščanje centra na Šentilju poteka v skladu z dogovori z avstrijskimi varnostnimi organi in glede na številčne zmožnostih sprejema usmerjeno in ob določenih terminih, pri tem pa pri izhodih nastaja gneča. Kot poudarjajo na mariborski policijski upravi, si policija in vsi ostali prizadevajo za varno in uspešno izvajanje nalog.

GORNJA RADGONA

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je prenočilo 961 migrantov, od teh je prva skupina z okoli 700 begunci okoli 9. ure zapustila nastanitveni center in se napotila proti Avstriji, kjer so jih sprejeli avstrijski varnostni organi.

VRHNIKA, LOGATEC

Nastanitvena centra v Logatcu in Vrhniki sta trenutno prazna. Tam za zdaj še ne pričakujejo beguncev, se pa situacija spreminja iz ure v uro, so povedali na Policijski upravi Ljubljana.

SREDIŠČE OB DRAVI, GRUŠKOVJE

Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste