Kultura

Spolni odnos z mladoletnico ga še kar preganja

STA
30. 10. 2015, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sodišče v Krakovu je na današnjem sojenju zavrnilo izročitev režiserja, igralca in scenarista Romana Polanskega ZDA, zaradi spolnega odnosa z mladoletnico leta 1977, je poročal britanski BBC. Polanski (82), ki sicer živi v Franciji, se trenutno nahaja na Poljskem zaradi filmskega projekta. Polanski je že prej izjavil, da izgona ne pričakuje.

Reuters
Roman Polanski

Poljsko sodišče je odločilo, da je izročitev poljsko-francoskega državljana Polanskega ZDA nelegitimno, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal sodnik Dariusz Mazur. Izročitev Polanskega ZDA je sodišče po njegovih besedah zavrnilo na podlagi sporazuma, ki ga je Polanski konec 70. let minulega stoletja dosegel z ameriškim tožilstvom.

Obramba je spomnila, da se je Polanski svojega dela sporazuma držal in prostovoljno tudi odslužil zaporno kazen, kar je sodniku zadostovalo, da je zahtevo po izročilu ZDA zavrnil. Na odločitev sodišča se je mogoče pritožiti.

Polanski se sojenja ni udeležil, ker naj bi bilo zanj po besedah enega od njegovih zagovornikov Jana Olszewskija "čustveno preveč izčrpljujoče". Izjavo o zadevi naj bi režiser podal še danes.

Polanski je na Poljskem odraščal in tam tudi začel svojo filmsko pot. Velja za enega največjih še živečih poljskih ustvarjalcev. Zaradi odnosa z mladoletnico leta 1977 ga preganjajo že več desetletij. Leta 2009 so ga na podlagi ameriške tiralice aretirali na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

V priporu je Polanski dokončal film Pisatelj v senci, ki je leta 2010 prejel srebrnega medveda mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Med zadnjimi filmi Polanskega je Masaker (2011), za katerega je režiser zasedel Jodie Foster, Kate Winslet in Christopha Waltza. Leta 2013 mu je sledil celovečerec Venera v krznu, ki je navdahnjen po romanu Leopolda von Sacher-Masocha.

Na sodišču v Krakovu se je Polanski nazadnje zglasil februarja. Njegov odvetnik je tedaj povedal, da si režiser želi razčistiti svoj status pred snemanjem novega filma na Poljskem. Polanski je ob sojenju izjavil, da ne pričakuje izgona. Na Poljskem so tudi sicer mnogi menili, da bo oblast nasprotovala izročitvi Polanskega.

Polanski naj bi na Poljskem načrtoval snemanje vohunskega trilerja, ki temelji na primeru častnika Alfreda Dreyfusa, francoskega Juda, ki so ga proti koncu 19. stoletja po krivem obtožili izdaje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov