Slovenija

Spominjamo se mrtvih

STA
30. 10. 2015, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ob dnevu spomina na mrtve potekajo številne žalne slovesnosti in polaganja vencev. Spominu padlim v 1. in 2. svetovni vojni ter vojni za Slovenijo '91 in spominu na žrtve povojnih pobojev se bodo poklonili tudi najvišji predstavniki države, nekateri že danes.

J. A.
V nedeljo bo predsednik republike položil venec ob spominskem obeležju pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu.

Predsednik republike Borut Pahor bo v nedeljo na ljubljanskem pokopališču Žale položil vence ob pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91, spomenik padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, k lipi sprave in kostnici žrtev iz 1. svetovne vojne.

Predsednika Pahorja bo spremljala delegacija, v kateri bodo predsednik DZ Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor policije Marjan Fank.

Prav tako v nedeljo bo predsednik republike položil venec ob spominskem obeležju pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu in k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na sv. Urhu pri Ljubljani.

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes položil venec pri spominski plošči na zidu nekdanjega koncentracijskega taborišča Šarvar in na pokopališču Šarvar na Madžarskem, udeležence žalne slovesnosti na pokopališču Šarvar pa bo tudi nagovoril. V nedeljo bo položil venec pri grobnici na sv. Urhu in nagovoril udeležence tamkajšnje žalne slovesnosti.

Predsednik DS Mitja Bervar bo v soboto položil venec v Spominskem parku Teharje in ob spominskem obeležju v Frankolovem.

Na ljubljanskih Žalah bo slovesno že danes

Ministrice za obrambo, za notranje zadeve in za delo Andreja Katič, Vesna Györkös Žnidar in Anja Kopač Mrak ter ljubljanski župan Zoran Janković bodo danes na ljubljanskih Žalah skupaj s predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije položili vence pri kostnici žrtvam prve svetovne vojne, k spomeniku padlim v NOB, pri spomeniku v Gramozni jami in pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo '91.

Pri grobnici narodnih herojev v bližini stavbe DZ bo danes dopoldne komemoracija s polaganjem vencev, ki jo prirejata Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in njena mestna organizacija, venec pa bo položil tudi ljubljanski župan Janković.

Mariborska mestna občina danes pripravlja komemoracijo ob spominskem obeležju žrtvam agresije na Slovenijo '91. V nedeljo dopoldne pa bo komemorativna slovesnost na osrednjem komemorativnem prostoru partizanskega grobišča na pobreškem pokopališču.

Delegacije Mestne občine Celje bodo danes položile vence pri Starem piskru, na Teharjah in grobnici Golovec. Slovesnosti pripravljajo tudi v drugih občinah.

Številne komemoracije in žalne slovesnosti sami ali kot soorganizatorji pripravljajo tudi v Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije.

V okolici pokopališč bo gneča

Na pokopališčih v teh dneh pričakujejo večje število obiskovalcev. V okolici pokopališča Žale v Ljubljani posebne prometne ureditve tudi tokrat ne bo, mestni avtobusi pa bodo vozili po prilagojenem voznem redu. Parkiranje v okolici pokopališča bo brezplačno, parkiranje na Tomačevski cesti pa ne bo možno.

Za invalide in tiste, ki težko hodijo, bo na pokopališču organiziran brezplačen prevoz z električnimi vozili.

Konec tedna bo v 15 krajih po vsej državi že sedmo leto zapored potekala dobrodelna in okoljevarstvena akcija Manj svečk za manj grobov, ki jo organizira fundacija Svečka. Namen akcije je ljudi spodbuditi, da sredstva namesto pretiranemu krašenju grobov namenijo pomoči potrebnim.

Podjetje Žale pa v teh dneh organizira tradicionalno dobrodelno prodajo sveč. Zbrana sredstva bodo podarili društvu klovnov zdravnikov Rdeči noski.

Dan spomina na mrtve, 1. november, je namenjen obisku grobov. V Sloveniji je dela prost dan, a letos pade na nedeljo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste