Slovenija

Verbund ne namerava plačati odškodnine, Slovenija vložila tožbo

STA
30. 10. 2015, 08.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Danes se izteka rok, ki ga je za plačilo odškodnine zaradi poplavljanja Drave leta 2012 vlada postavila avstrijskemu upravljavcu hidroelektrarn na Dravi, družbi Verbund. Gre za povzročeno škodo, ki naj bi jo Verbund s prevelikim izpustom vode povzročil na slovenski državni infrastrukturi. Državno pravobranilstvo je medtem že vložilo tožbo.

STA
Triletni rok, v katerem je potrebno vložiti tožbe zoper avstrijsko podjetje se sicer izteče 6. novembra.

Kot so za STA pojasnili na pravobranilstvu, so tožbo zoper avstrijsko podjetje ta teden vložili na mariborsko okrožno sodišče. Z njo zahtevajo plačilo odškodnine za škodo, ki jo je Verbund povzročil Sloveniji z nenadnim izpustom vode iz akumulacijskih jezer.

O tem, kolikšen je bil odškodninski zahtevek Slovenije, na pravobranilstvu za zdaj molčijo, ob tem pa pojasnjujejo, da je bila država tožbo primorana vložiti, saj bi sicer potekel zastaralni rok. Kljub temu si bodo spor še naprej prizadevali rešiti po mirni poti, so povedali in dodali, da doslej poravnave s podjetjem po predhodnem odškodninskem zahtevku, ki so ga na Verbund naslovili septembra letos, niso uspeli skleniti.

V podjetju Verbund so potrdili, da so odškodninski zahtevek Slovenije prejeli, a ker menijo, da niso odgovorni za škodo, po besedah predstavnika podjetja za stike z mediji Roberta Zechnerja odškodnine ne bodo plačali.

Kot poudarjajo, je pri poplavah leta 2012 šlo za naravni dogodek, sami pa so izpeljali vse potrebno v skladu s pravili. Nepričakovano in močno deževje, še posebej na območju Spodnjih Karavank, je povzročilo močne tokove Drave in njenih pritokov, še posebej Meže. Glede na napovedi ne bi mogli ravnati drugače, pojasnjujejo.

Celo več, kot trdijo, njihove hidroelektrarne niso bili vzrok za povzročeno škodo, pač pa so ti predvsem v Sloveniji. Poplavljanje naj bi povzročili slabo pretočna Drava in njeni pritoki, ki naj bi bili na slovenski strani slabo očiščeni skozi verigo Dravskih elektrarn Maribor. Vse to je po njihovem povzročilo škodo na državni infrastrukturi Slovenije.

Triletni rok, v katerem je potrebno vložiti tožbe zoper avstrijsko podjetje se sicer izteče 6. novembra, pri omenjeni tožbi pa gre zgolj za zahtevek Slovenije za povrnitev škode na državni infrastrukturi. Če bodo do povrnitve škode želeli tudi državljani, podjetja ali lokalne skupnosti, ki so bili prizadeti v poplavnem valu leta 2012, bodo morali tožbe sprožiti sami.

Ker je za posameznika tovrstna tožba predraga in verjetno vnaprej obsojena na propad, so se ti že pred časom začeli organizirati in sestavljati skupinske odškodninske zahtevke. Med večje skupine sodijo tisti, ki so se zbrali okoli celovškega odvetnika Franza Serajnika. Ta je že pred časom za STA napovedal vložitev tožb.

Še eno večjo skupino oškodovancev je uspelo zbrati kranjski odvetnici Magdi Vraničar, ki je sprva ubrala taktiko poskusa izvensodnega dogovora. Tudi ona za zdaj z zahtevkom ni uspela, zato se pred iztekom roka zastaranja pripravlja na vložitev tožbe.

V Sloveniji so poplave novembra 2012, med katerimi so bile tiste vzdolž reke Drave najhujše, povzročile za okoli 100 milijonov evrov škode. Poplave po mnenju mnogih namreč niso bile le naravna ujma, pač pa verjetno tudi posledica neodgovornega človeškega ravnanja na drugi strani meje.

Optimizem, da bodo morda vendarle dočakale vsaj delno poplačilo škode, so skupine oškodovancev preko različnih odvetniških družb gradile tudi na pred dvema letoma izdelani hidrološki analizi, ki jo je obravnavala tudi slovensko-avstrijska meddržavna komisija. Ta je pokazala, da je po obilnih padavinah na povečan pretok Drave vplivalo tudi delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste