Slovenija

Obljube: Skupaj 12.000 sprejemnih mest za prebežnike, v Sloveniji jih ponujamo 2000

T.C.
29. 10. 2015, 21.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Države na balkanski migracijski poti so se danes na prvi videokonferenci kontaktnih oseb za zagotovitev učinkovitega usklajevanja v begunski krizi konkretno zavezale k zagotovitvi 12.000 sprejemnih mest od obljubljenih 50.000. Avstrija se je zavezala k 5000, Srbija k 3000, Hrvaška in Slovenija pa vsaka k 2000 sprejemnim mestom.

STA
Za Slovenijo je sicer v sklopu rednega financiranja namenjenih okoli 56 milijonov evrov.

Reuters
Obisk tujih policistov je priložnost, da Evropa spozna pravo stanje, meni prvi mož slovenske policije.

Slovenija je na videokonferenci poročala tudi o dvostranski pomoči članic unije s 400 policisti, ki naj bi v skladu z dogovorom na nedeljskem mini vrhu prispeli v državo v enem tednu.

Doslej so članice unije najavile 183 policistov, 13 jih je že nameščenih v Sloveniji, 30 pa jih je na poti, piše v sporočilu za javnost, ki ga je po videokonferenci objavila Evropska komisija.

To je bil prvi sestanek kontaktnih oseb, ki so jih države na balkanski migracijski poti imenovale po nedeljskem mini vrhu, da bi izboljšale medsebojno obveščanje in sodelovanje.

Komisija po prvi videokonferenci poroča o napredku pri uresničevanju zaveze, da bo Grčija zagotovila do 50.000 sprejemnih mest, preostale države na balkanski migracijski poti pa še 50.000.

Grška vlada je po navedbah komisije danes poročala o načrtih za zagotovitev omenjenih 50.000 sprejemnih mest do konca leta.

Reuters

Preostale države so obvestile o sprejemnih zmogljivostih, ki so takoj na voljo. Avstrija se je zavezala k 5000, Srbija k 3000, Hrvaška in Slovenija pa vsaka k 2000 sprejemnim mestom, kar je skupaj 12.000.

Kontaktne osebe oziroma točke so se dogovorile tudi o metodologiji za dnevno usklajevanje pretoka informacij o obsegu toka beguncev ter točkah vstopa in izstopa, ki jih bodo začele izmenjevati v petek zjutraj.

Evropska agencija za zunanje meje je skupino obvestila, da je danes poslala pisma svojim nacionalnim kontaktnim točkam v Grčiji, Bolgariji, na Madžarskem in Hrvaškem ter notranjim ministrom Hrvaške in Grčije za uskladitev podrobnosti glede ukrepov, dogovorjenih na nedeljskem mini vrhu.

Ti vključujejo krepitev operacije Pozejdon v Grčiji, krepitev Frontexove podpore na bolgarsko-turški meji in na hrvaško-srbski meji ter podporo pri registraciji prebežnikov na grški zunanji kopenski meji.

Reuters
Zbirni center za begunce v Šentilju.

Kontaktne točke so se dogovorile tudi, da bodo čim prej posredovale ocene potreb, tako da bo lahko komisija zbrala vse informacije do 4. novembra, ko je predviden naslednji sestanek kontaktnih oseb.

Komisija je kontaktne osebe obvestila, da so v sredo na videokonferenci z Evropsko investicijsko banko, Razvojno banko Sveta Evrope, Svetovno banko in Mednarodnim denarnim skladom preučili možnosti za finančno podporo pri zagotavljanju sprejemnih zmogljivosti.

Sklenili so, da je za takšno podporo najprimernejša Razvojna banka Sveta Evrope, ker deluje tako v kot zunaj EU, ker lahko ponuja subvencije, ne le posojila, ter ker ima dobro razvit sklad za begunce in migrante.

Komisija bo sedaj začela z Razvojno banko Sveta Evrope organizirati skupne misije v posamezne države.

Komisija je okrepila tudi svoje notranje usklajevanje in odločanje o vprašanjih, povezanih z begunsko krizo.

Skupina kontaktnih točk za zagotovitev učinkovitega obveščanja, usklajevanja in sodelovanja držav na balkanski migracijski poti se bo še naprej sestajala vsak teden. Naslednja videokonferenca bo 4. novembra.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste