Slovenija

Izgubil delo, našel šitake

Mojca Leskovšek Svete
29. 10. 2015, 19.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ivan Volčjak je avtomobilski servis v Šalki vasi pri Kočevju vodil 16 let, nato pa je zaradi smrti lastnika podjetja ostal brez dela. A upokojitve ni želel čakati na zavodu.

mojca leskovšek
Ivan Volčjak: »Nastavil sem jih predlani, letos pa sem jih začel pobirati. Preraščanje traja dobro leto.«

Po spletu je začel iskati, kaj bi lahko počel, in pri tem naletel na gobe šitake. Japonske nazobčanke ali šitake (Lentinula edodes) so ene najbolj razširjenih gojenih zdravilnih gob. Komercialno gojenje danes poteka predvsem na pasteriziranih in steriliziranih podlagah oziroma substratih, katerih glavna sestavina je žaganje, že več kot tisoč let pa je staro njihovo gojenje na masivnem lesu. Takšnega tradicionalnega gojenja se je lotil tudi Ivan.

Za gojenje šitak, ki imajo širok spekter uporabnosti v kulinariki, znane pa so tudi kot zdravilne rastline predvsem zaradi svojega izrazito spodbujevalnega učinkovanja na imunski sistem, se je odločil predlanskim. Začetna investicija ni bila velika, kar se mu je zdelo zelo pomembno. Debla je sicer moral kupiti, prav tako dva pršilnika in dva ventilatorja ter seveda micelij. A najpomembnejše, zaradi česar se je ob razmeroma nizkih stroških začetne investicije odločil za gojenje gob, je bilo, da je imel prostor. V domači hiši je namreč imel 140 kvadratnih metrov (m2) neizkoriščenega prostora, kjer je zlahka uredil prostor za gojenje.

Poleg debel in micelija, ki ga je nabavil v Naklem, za gojenje potrebuje še folijo za živila, s katero prekrije oba stranska konca na pol metra nažaganih debel, na katera prej nasuje micelij in žaganje. Les mora biti svež in od zdravih dreves listavcev, kot so hrast, bukev, gaber, jelša, javor, topol in breza.

UČINKA NI TAKOJ

Je pa med vrstami leta razlika. »Hrast potrebuje dve leti, da preraste, ker je trd. Breza preraste že po pol leta, a jo je treba zato že na dve leti zamenjati. Na bukovih deblih gobe rastejo štiri leta,« pravi Ivan in dodaja, da bo tudi sam vztrajal štiri leta.

Šitake je začel gojiti na 50 m2, kjer rastejo na 8 m3. »Nastavil sem jih predlani, letos pa sem jih začel pobirati. Preraščanje traja od leta do leta in pol,« pravi o času, ki je potreben, da gobe začnejo rasti. Priznava, da je pričakoval, da jih bo več, a kot poudarja, se letos še uči in je kljub temu zadovoljen.

»Nekateri imajo doma po dva ali tri debla, a pravijo, da jim gobe ne rastejo oziroma da jim slabo uspevajo,« pravi o gojiteljih, ki imajo debla doma v kleteh ali na prostem, v senčnem in vlažnem delu vrta, ki je tudi primeren prostor za gojenje šitak.

»Pri meni imajo prek celega leta pogoje za rast,« še pravi, ponosen na doseženo, kar sicer ni prišlo takoj, je pa danes učinek viden v tem, da je edini gojitelj šitak na Kočevskem, ki gobe tudi prodaja. Prodaja jih vsako soboto in sredo na kočevski tržnici.

OKUSNE IN ZDRAVE

»Ljudje, ki poznajo šitake, jih vedno z veseljem vzamejo,« zatrdi. Šitake so namreč aromatične gobe, ki so primerne za pripravo juh, omak in rižot, odlične so, kot pravi Ivan, panirane in z jajčki, zelo okusne so tudi posušene, sicer pa so užitne tudi surove. Mnogi njegovi kupci po šitakah posegajo tudi zaradi njihovih zdravilnih lastnosti. Pospešujejo namreč delovanje jeter, dobrodejno vplivajo na srce in ožilje, zmanjšujejo holesterol in znižujejo krvni tlak, poleg protivnetnega delovanja pa naj bi zaviralno delovale tudi na rakava obolenja.