Slovenija

Njegova služba nevarna, a dobro plačana

Polona Krušec
19. 10. 2015, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Sloveniji ni prav veliko profesionalnih telesnih stražarjev, ki bi v tujini delali z medijsko izpostavljenimi. Novogoričan Aleksander je med drugim čuval tudi priljubljeno ameriško igralko.

Osebni arhiv

Naš sogovornik je že kot mladenič vedel, da njegova spretnost, telesna pripravljenost, za katero je garal, in naravnanost vodijo v samo en poklic – telesni stražar. Tudi odličen karateist in košarkar je svojo pot začel v vojski. Slovenijo je kmalu zapustil in v Nemčiji iskal možnosti za pridobivanje znanj, s katerimi bi se lahko podal v te vode.

Filmski treningi

Več let prakse in intenzivnih, fizično in psihično napornih treningov, tudi takih, kjer rekrute za nekaj tednov pustijo v divjini, je prestal z odliko. Na začetku je opravljal lažje posle; bil je varnostnik v nekaj večjih diskotekah, nakar so se počasi odpirale tudi možnosti za varovanje ljudi.

Aleksander se v Slovenijo verjetno ne bo vrnil. Bi pa za ženo raje imel Slovenko kot Američanko.

Vlada ga je večkrat najela za spremljanje nemških politikov. Kar deset let je vztrajal tu, potem pa se je odzval na povabilo lastnika varnostne službe iz Los Angelesa, kjer menda zaposlujejo samo najboljše. Ponudbo je sprejel.

Draga darila

»Takrat sem vstopil v svet svetovno znanih. Moje stranke so bile bolj ali manj izpostavljene osebnosti, večinoma sem spremljal bogataše,« nam pove. Med njegovimi strankami je bil več let bajno premožni lastnik trgovske verige, razširjene po vsej Ameriki.»Ta služba je bila moja najljubša. Imel sem izjemno dobro plačo, tolikšno, da sem dovolj privarčeval za varno in udobno starost. Gospod nam je nenehno poklanjal darila, celo kak avtomobil,« pravi.

O strankah

Dvainštiridesetletnik je kmalu ustanovil svojo podjetje za varovanje. Pravi, da ima po navadi z bogatimi odjemalci sklenjene letne pogodbe za vrtoglave – milijonske zneske. »Američani so paranoiki. Takoj ko imajo pod palcem malce več, si omislijo zaščito. Ta posel v teh krogih cveti,« pojasnjuje.

V svetu, v katerem dela, menda vidi marsikaj. Od droge do hudo razvratnih zabav in ton denarja. »To je tako drugačen življenjski slog, da si ga 'navaden' človek ne zmore predstavljati. Zelo dobro moraš imeti urejeno glavo, da zmoreš rokovati s tem, kar vidiš.«

V času delovanja v Ameriki je bil tudi del ekipe telesnih stražarjev igralke Angeline Jolie. Spremljal jo je ob obiskih v sklopu njenih mirovnih misij na Bližnjem vzhodu. »Če me sprašujete po imenih, komu vse sem že ščitil življenja, vam tega ne morem povedati. So pa to večinoma politiki, bogataši in igralci.«

Pri svojih dobrih 40 letih bi se že lahko upokojil. Ima dovolj, da lahko lagodno preživi preostanek življenja, a ker ga varovanje veseli, bo še nekaj časa ostal v tem poklicu. Nazaj v Slovenijo pa ga verjetno ne bo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste