Slovenija

Vrenje mošta lahko smrtno nevarno!

T.R.
12. 10. 2015, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Jesen je čas, ko se prideluje mošt. Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh smrtno nevarno. Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s svečo.

sta

V veselje Slovencev, ki veljamo za ljubitelje rujne kapljice, bo čez slab mesec martinovanje, ko se mošt spremeni v vino. Priprave na priljubljeni ljudski praznik so v polnem zamahu. Pridne roke vinogradnikov so večinoma že obrale sadove narave ter se ukvarjajo s pridelavo mošta in kuhanjem sokov. Zato ne bo odveč nekaj koristnih nasvetov, da bi se izognili zastrupitvam in prometnim nesrečam pod vplivom alkohola.
Pri policiji svetujejo, da smo pri pridelavi izdelkov, ki zahteva zadrževanje v neprezračenih prostorih, kot so vinske kleti, še posebej previdni. Možne so namreč povišane, zdravju škodljive koncentracije plinov. Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh smrtno nevarno.

Zastrupljenemu s CO2 pomagamo, da čim prej zapusti vinsko klet.

NASTAJA PRI ALKOHOLNEM VRENJU

Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid (CO2) plin brez barve in vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato lahko, še preden spoznamo nevarnost, izgubimo zavest. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki je v neprezračenem prostoru smrtno nevaren.

TEST S SVEČO

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, prostor takoj zapustimo in ga dobro prezračimo, za najmanj deset minut, odvisno od velikosti prostora, tako da naredimo prepih. Možje v modrem svetujejo, da prostore, v katerih uporabljamo grelna telesa za kuhanje sokov, zračimo še posebej pozorno, tako da prepih naredimo večkrat na dan.

PREPIH V PROSTORU

Če pride do zastrupitve z ogljikovim dioksidom, je treba prizadetemu čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in tako omogočimo dostop kisika v prostor, do tedaj pa naredimo čim manj vdihov.
Ob uživanju alkoholnih pijač pa seveda ne pozabimo na varnost v cestnem prometu. Pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi (mamil, zdravil) nikakor ne sedajmo za volan; poskrbimo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu, še polagajo na srce v policiji.