Slovenija

O konjih je učil tudi Avstrijce

ml
2. 10. 2015, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Branko Grmovšek iz Podgorja pri Pišecah v Bizeljskem gričevju je na nedavnem kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni prejel priznanje za rejca leta konj slovenske hladnokrvne pasme.

martin luzar

Na Grmovškovi kmetiji je v skoraj 40-glavi čredi, v kateri močno prevladuje slovenska hladnokrvna pasma, 17 kobil. Vsako leto Branko izbere vsaj dve najboljši mladi kobili za nadaljnjo rejo in tako izboljšuje čredo.

Grmovšek si je med dolgoletnim ukvarjanjem s konji pridobil veliko izkušenj na področju vzreje slovenskega hladnokrvnega konja. Njegovi konji se pasejo zunaj do vseh svetih, potem večino črede namestijo v odprti hlev, iz katerega lahko gredo živali tudi pozimi na prosto.

»Spoznal sem, da so za konje težava topli hlevi, ne zračni, zato imamo en hlev za izpust na prosto. Bil sem med prvimi pri nas, ki so to naredili na ta način. Tudi iz Avstrije so prihajali k nam, da bi si to ogledali. Konje pa je vse leto treba pripravljati na to, da so pozimi lahko tudi zunaj,« z izostrenim občutkom za žival poudarja Branko.

VZTRAJA PRI PASMI

Nekaterim Grmovškovim rejskim potezam so se čudili tudi na delavnicah za ocenjevanje konj, ki so jih letos organizirali na njegovi kmetiji. Posamezne udeležence je presenetilo dejstvo, da so kobile skupaj in so tako mirne. »To, da se ne preganjajo, je rezultat domače reje,« zagotavlja Branko.
Pri slovenski hladnokrvni pasmi vztraja že večino rejske kariere. Slovenski hladnokrvni konj mu je všeč, ker je malo višje zrasti in je zelo lep v primerjavi s tistimi pred selekcijo pred petdesetimi leti. »Konji te pasme so delavni, so primerni za jahanje, vožnjo z zapravljivčki na prireditvah in težja opravila,« pravi izkušeni rejec. »Pa tudi njihovo meso je zelo zdravo,« dodaja.

KONJI KOT ČISTILCI

Reja katerihkoli konj je širše koristna, poudarja Branko. Ena od koristi je, da lahko popasejo površine, ki bi se drugače zarasle. Tako čiščenje je učinkovitejše, če so na pašniku konji in govedo, ker konji pojedo tisto, kar krave in biki pustijo. Mnogim ljudem je rediti konje lažje kot imeti krave.

»Če hočeš rediti konje, moraš imeti veliko ljubezni do tega dela. Ni dovolj, da konja nahraniš in ga pustiš, moraš ga spremljati in opazovati. Če imaš konja rad, boš na njem opazil vsako spremembo in mu boš lahko pomagal. Če ga nimaš rad, tega ne vidiš. Konj je paša za oči, ne pa stroj,« pravi Branko.

KAMERA POMAGA

Toda konjereja je po njegovih besedah zahtevna. Porod pri kobili traja okrog petnajst minut. Če je vse v redu, je v tem času končano, če pa ne poteka dobro, je lahko vse narobe. Zaradi takih posebnosti in možnosti so Grmovškovi v hlev postavili kamero, s katero iz svojega stanovanja opazujejo, kaj se dogaja v bivališču živali. Videonadzor se je izkazal za zelo dober ukrep.

Svoje izkušnje in nemara tudi napotke za naprej Branko Grmovšek niza že kar tri desetletja, pri čemer je zemljišč, ki jih zdaj uporabljajo na kmetiji, več, kot so jih imeli včasih. »Naša kmetija je v enem kosu velika deset hektarjev. Poleg tega imamo v najemu okrog trideset hektarjev zemlje. To je mešana kmetija, ima pašnike, vinograd, gozd in njivo. Redimo tudi deset krav in deset plemenskih svinj ter vzredimo od 25- do 30-kilogramske odojke,« našteva Branko.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan