Svet

Od kod beguncem denar?

Luka Tetičkovič
28. 9. 2015, 06.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Begunci iz kaosa na Bližnjem vzhodu vse svoje premoženje vložijo v negotovo pot na Zahod. Islamska država se sprašuje, zakaj jo ljudje zapuščajo, in jih v propagandnem materialu roti, naj se vrnejo v kalifat.

Facebook

»Kaj bi raje nosili na sodni dan?« se sunitski fundamentalisti sprašujejo na propagandnem posterju, na katerem sta podobi rešilnega jopiča in samomorilskega oprtnika. Begunci so izbrali življenje in se s svojim zadnjim premoženjem podali na negotovo pot v Evropo.

Twitter

Kalifat brez davčnih prilivov

Po doslej še nepotrjenih navedbah naj bi finance samooklicanega kalifata trpele zaradi nizke cene nafte, ki jo morajo povrhu prodajati po nizkih cenah na črnem trgu. Še večji udarec pa naj bi mu zadal odhod beguncev, ki prodajajo svoje premoženje, da financirajo svoj beg na Zahod. Tako ni presenetljivo, da je kalifat začel reklamno kampanjo, s katero želi obdržati svoje davkoplačevalce, a vse bolj jasno postaja, da pod njegovo upravo ljudje ne želijo živeti.

Twitter

Begunska ekonomija v senci

V Turčiji je medtem začela cveteti ekonomija, financirana z denarjem beguncev, ki je po poročanju New York Timesa (NYT) prešla v več-milijonski posel. V mestu Izmir so tako celo trgovine s konfekcijo začele prodajati rešilne jopiče. Tretje največje turško mesto je postalo vozlišče za žalosten posel služenja na račun prebežnikov.

Kot gobe po dežju rastejo tako imenovane zavarovalnice, v katerih begunci hranijo svoj denar, skrite tovarne, kjer se izdelujejo neučinkoviti rešilni jopiči in ceneni gumijasti splavi. Tihotapci pri tem begunce na morje pošljejo z navodilom, naj v primeru, da jih prestreže grška obalna straža, čoln prerežejo in si tako namesto preusmeritve nazaj zagotovijo rešitev.

Reuters

Prodajajo svoje premoženje

»Gre za našo prihodnost,« je NYT navajal palestinskega begunca iz Damaska Mohameda Khadro, ki je dezertiral iz sirske vojske in v Turčijo pobegnil s 470 ameriškimi dolarji, všitimi v svoje hlače. »V Siriji ni več življenja.«

Navedbe zahodnih medijev smo preverjali na terenu grškega otoka Kos, kjer so prav vsi begunci potrdili, da so njihove družine prodale vse svoje imetje, da so moškim financirale pot na Zahod. Razlog, zakaj potujejo moški, je v tem, da imajo najboljše možnosti preživeti nevarno pot, družine pa računajo, da se bodo z njimi združile po cenejši legalni poti, ko možakarji pridobijo azil v ciljnih državah.

Ni malo primerov, ko tihotapci begunce osleparijo za njihov denar. Tako ujeti naj bi zato poskušali prodajati svoje ledvice, da bi si povrnili izgubljena sredstva in nadaljevali pot na Zahod.

Luka Tetičkovič

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste