Slovenija

Na meji z madžarsko bodeče žice ni več

STA
25. 9. 2015, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Madžarska je po četrtkovem začetku danes dopoldne nadaljevala s postavljanjem bodeče žice na različnih delih meje s Slovenijo, medtem ko so jo nekje postavljali, so jo drugje že odstranjevali in popoldne v celoti odstranili. Slovenija o ukrepih uradno ni bila obveščena, dejavnosti so sprožile tudi precej nerazumevanja med tamkajšnjimi prebivalci.

STA

Zjutraj je madžarska vojska sprva postavila še okoli 200 metrov bodeče žice v Pincah med mejnim prehodom in avtocesto, nato pa so z druge strani avtoceste odstranili okoli 150 metrov bodeče žice.

Bodečo žico so dopoldne postavili tudi v vasi Žitkovci pri Dobrovniku ob nekdanjem mejnem prehodu in jo po nekaj urah tudi odstranili. Pri mejnem prehodu Hodoš pa so madžarski geodeti dopoldne postavljali količke na območjih, kjer naj bi namestili bodečo žico.

Madžari so popoldne z meje zelo hitro odstranili bodečo žico, nazadnje v okolici mejnega prehoda Dolga vas. Kot so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota, so zadnjo žico s tega prehoda odpeljali ob 17.30.

Tega, kar se je danes dogajalo na slovensko-madžarski meji, ni razumel nihče, ne državni organi na čelu s policijo ne prebivalci ob meji. Mnogi so se spraševali, zakaj so žičnato ograjo sploh namestili, saj so prepričani, da begunci iz Slovenije na Madžarsko ne bi šli, prav tako jim ni bilo jasno, zakaj so si Madžari v enem dnevu premislili in bodečo žico odstranili.

Med prebivalci je celo zaokrožilo, da imajo Madžari očitno vaje v postavljanju in odstranjevanju bodeče žice, čeprav se jim to ni zdelo niti malo smešno. Med mnogimi je namreč še vedno živ spomin na žico na tako imenovani železni zavesi, ki so jo odstranili leta 1989.

"To je vsaj občutek nelagodja, vsi se čudijo, zakaj je bilo to sploh potrebno," je v imenu občanov Lendave povedal direktor občinske uprave Tibor Hebar, ki je zaskrbljen, saj lokalna skupnost o tem ni bila obveščena. "Mogoče je bila to tudi napaka, govorim o madžarski strani, da ni uradno obvestila naših pristojnih državnih organov, ti pa nas, tako da smo o postavitvi bodeče žice na meji dejansko zvedeli iz neformalnih virov," je dejal in dodal, da ne opažajo težav pri prehodu meje. "A vsi bi pričakovali, da žice, če smo v EU, naj ne bi postavljali na naši meji," je povedal Hebar, preden je bilo jasno, da Madžarska žico umika.

Zaskrbljen je bil tudi predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök, saj manjšina o ovirah prav tako ni bila obveščena, sam je za to zvedel iz današnjega županijskega časopisa. "Seveda bi bili zelo ogorčeni, če bi žica na meji ostala, čeprav moramo razumeti, da vsaka država mora varovati svoje meje, Madžarska pa se je pač odločila, da jih varuje tako," je povedal prvi mož porabskih Slovencev. Po njegovih besedah zaradi beguncev ne čutijo nobenih težav, čeprav je v bližini Monoštra tabor, od koder jih Madžarska pošilja v Avstrijo.

Prebivalci ob meji so se odzivali različno, nekateri menijo, da ima Madžarska pravico zavarovati mejo tudi na tak način, drugi to početje obsojajo. Roland Sabo iz Pinc, sam je iz Slovenije, žena pa z Madžarske, pa si želi, da dogodki ne bi vplivali na dobre odnose med ljudmi z obeh strani meje, saj jim je odprava mej oziroma mejne kontrole zelo veliko prinesla.

Poleg žice na mejni črti so Madžari ob robu mejnih cest in tudi avtoceste med državama postavili kovinska pomična vrata, s katerimi bi lahko zaprli ceste, sicer pa promet ne na slovenski ne na madžarski strani ni bil moten, tako madžarski kot slovenski policisti pa so selektivno nadzirali mejo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste