Slovenija

V Posavju pripravljeni na morebitne večje potrebe po nujni medinski pomoči za begunce

STA/M.J.
20. 9. 2015, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Splošni bolnišnici Brežice so v soboto in ponoči ambulantno pregledali pet prebežnikov, enega pa so zaradi ran sprejeli na zdravljenje. Z ministrstvom za zdravje so se tudi dogovorili, da bo nujno medinsko pomoč za prebežnike od ponedeljka usmerjala brežiška bolnišnica, sprejeli so tudi ukrepe za zagotavljanje zadostnega števila zdravnikov.

STA

Direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević je danes za STA povedal, da so pri poškodbah prebežnikov obravnavali predvsem udarnine, poškodbe pri padcih, zlome in rane. Enega prebežnika so pregledali v ambulanti internega oddelka in opravili en ginekološki pregled.

Sicer pa koordinacijo nujne zdravstvene službe v brežiškem sprejemnem centru za begunce pokriva brežiški zdravstveni dom, kjer pa poleg svojih družinskih in splošnih nimajo dodatnih zdravnikov za opravljanje urgentne službe. Če se bo potreba po nujni medicinski pomoči okrepila ali pa stanje še bolj zapletlo, ti tudi ne bodo zadostovali.

Vodstvo brežiške bolnišnice se je zato v soboto sešlo s predstavniki ministrstva za zdravje in sosednjega krškega zdravstvenega doma, ministrstvo pa je dalo navodilo, da se v nujno medicinsko pomoč za prebežnike vključijo vsi trije posavski zdravstveni domovi, brežiški, krški in sevniški, ter brežiška bolnišnica.

Hkrati je odredilo, da vse območne specializante odpokličejo iz drugih zdravstvenih ustanov in da ti pridejo pomagat v domačo regijo, kjer jih bodo ustrezno razporedili.

Koordinacijo in razporejanje nujne medinske pomoči za prebežnike bo tudi v ponedeljek, potem ko so za njeno razporejanje skrbeli v brežiškem zdravstvenem domu, prevzela brežiška bolnišnica, kjer so za to delo imenovali manjši krizni štab.

Kot je dodal, v brežiškem sprejemnem centru oz. v tamkajšnjem šotorišču pri zagotavljanju osnovne medicinske pomoči pomagajo tudi prostovoljci Rdečega križa. Tamkajšnje nekoliko težje primere obravnavajo v zdravstveni ambulanti na brežiški policijski postaji, kjer jih pregleda in jim pomaga tamkajšnji dežurni zdravnik z medicinsko sestro, najbolj resne primere pa premestijo v brežiško bolnišnico.

Stanju oz. večjim potrebam se bodo sproti prilagajali, ministrstvo za zdravje pa je za rezervno pomoč zadolžilo novomeški zdravstveni dom. Enako velja tudi za potrebe po reševalnih vozilih oz. reševalnih ekipah. Zdaj imajo na voljo eno, ki še lahko pokriva potrebe brežiškega sprejemnega šotorišča in mednarodnega mejnega prehoda Obrežje, je še povedal Levojević.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste