Svet

Tri leta zaprt v železni kletki, s povezanimi očmi, redno so ga hudo pretepali

STA/M.J.
20. 9. 2015, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vojaku Boweju Bergdahlu, ki ga je predsednik ZDA Barack Obama po skoraj petih letih talibanskega ujetništva v Afganistanu marca 2014 zamenjal za pet talibanskih poveljnikov iz Guantanama, glede na izjave strokovnih prič na posebnem zaslišanju morda ne bo potrebno pred vojaško sodišče zaradi dezerterstva in neprimernega obnašanja pred sovražnikom.

YouTube

Bergdahlova zamenjava je navdušila njegovo družino, prijatelje in administracijo predsednika Obame, vendar pa skoraj nemudoma tudi ostre kritike republikancev, da si Bergdahl zamenjave ni zaslužil, ker je samovoljno zapustil svojo enoto, nakar so ga zajeli talibani. Oglasili so se tudi kritiki iz vojske, ki trdijo, da ga je treba kaznovati, ker so ljudje umirali, ko so ga iskali. Nekateri celo trdijo, da je sam prostovoljno odšel k talibanom.

Glede na izjave strokovnjaka Skupne agencije za vračanje vojaškega osebja Terrenca Russella in generala Kennetha Dahla, ki je vodil preiskavo Bergdahlovega izginotja in potem iskanje, je resnica povsem drugačna. Oba sta Bergdahla temeljito zaslišala in sta prišla do sklepa, da si vojak ne zasluži zapora, niti ne vojaškega sodišča.

To sta povedala v soboto na posebnem zaslišanju po 32. členu vojaškega zakonika, kar je nekaj takega kot velika porota v ameriškem civilnem pravnem sistemu. Predsedujoči zaslišanja v teksaškem San Antoniu podpolkovnik Mark Visger mora ugotoviti, ali je dovolj razlogov za sklic vojaškega sodišča, sicer pa lahko primer odpravi tudi na druge načine brez sojenja.

Bergdahlu tehnično grozi dosmrtni zapor, če ga obsodijo za dezerterstvo in neprimerno obnašanje pred sovražnikom, vendar pa je general Dahl dejal, da na koncu procesa ne vidi zaporne kazni zanj, ker ni noben simpatizer talibanov, ampak nerealistično idealistični vojak, ki je zapustil enoto, da pri poveljstvu druge enote prijavi skrbi o domnevno napačnih postopkih svojih nadrejenih.

Po Russellovih besedah so Bergdahla talibani najprej nekaj let mučili in zlorabljali, na koncu pa zanemarjali in pustili, da hira. Tri leta in pol je bil zaprt v železni kletki, veliko časa s povezanimi očmi, pri čemer so ga redno hudo pretepali. Še bolj takrat, ko je skušal pobegniti, kar naj bi poskusil večkrat. Odkar se je vrnil je nastanjen v vojaškem oporišču v San Antoniu, kjer sedaj odločajo o njegovi usodi.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste