Slovenija

Plavalci želijo bazen

Renata Žnidar
15. 9. 2015, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav krški plavalci doma nimajo optimalnih razmer za trening, milo rečeno, saj nimajo niti bazena, dosegajo lepe rezultate. Šestdesete obletnice tako niso zaznamovali v Krškem, temveč v Brestanici.

arhiv PK Celulozar

Plavalni klub Celulozar Krško letos slavi 60. obletnico delovanja. Po rezultatih se plavalke in plavalci uvrščajo v zgornjo polovico slovenskih klubov, saj so samo v zadnjih petih letih na državnih prvenstvih dosegli kar 83 uvrstitev na zmagovalne odre.

60 BALONOV

V novi plavalni sezoni imajo v svojih vrstah 112 plavalcev. Zanimanje za ta šport in vrhunski rezultati so dokaz, da klub dobro dela, zato so želje, da bi Krško znova krojilo vrh slovenskega plavanja, razumljive. Toda brez urejenih razmer za vadbo bo ta cilj težje dosegljiv. 

Člani kluba namreč sedem mesecev trenirajo v dveh majhnih, neprelivnih šolskih bazenih. Zato so tudi na nedavnem praznovanju jubileja, ki so ga pripravili na brestaniškem kopališču, mladi plavalci v zrak spustili 60 balonov z željami po pokritem bazenu, o katerem že dolgo sanjajo. 

STARI ZLATI ČASI

Krško je namreč imelo v preteklosti 50-metrski bazen z ogrevano vodo. To je bil prvi takšen objekt v tedanji državi. Načrt zanj je narisal Stanko Bloudek. Vodilni v takratni tovarni celuloze in papirja so namreč že leta 1953 vedeli, da njihov kader za življenje in uspešno delo potrebuje še kaj več kot stanovanje. 

Bazen je hitro postal osrednji prostor druženja in rekreacije v občini. V Krško so na priprave prihajali najboljši jugoslovanski plavalci in vaterpolisti. Iz Zagreba je vozil celo kopalni vlak. Posledica vsega tega je bila ustanovitev plavalnega kluba, kar se je zgodilo leta 1955. 

Po stečaju podjetja je zaradi spleta okoliščin Krško ostalo brez bazena. Občinski svetniki so že v preteklosti, in tudi še danes, opozarjali na to, da mesto potrebuje zunanje kopališče. Toda za zdaj ostaja le pri željah. »Verjamemo, da bo občina v prihodnje našla sredstva in pogum ter se odločila, da Krškemu vrne objekt, ki je bil nekoč ponos te občine. Bazen potrebujejo predvsem občani, ne le plavalni klub in preostala društva, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, kot se občasno želi prikazati. Ne gre le za strošek, ampak je lahko kakovostna naložba, ki se bo lokalni skupnosti vrnila ne samo v materialni obliki,« poudarja predsednik kluba Borut Mlakar

GOSTUJEJO OKOLI

Plavalci danes trenirajo v dveh manjših šolskih bazenih, maja pa se vozijo v Terme Čatež in Brestanico. Med šolskimi počitnicami in na pripravah ob koncih tedna z najboljšimi plavalci trenirajo tudi v Termah Tuhelj, Zagrebu in Ljubljani, tako da na tekmovanjih ohranjajo stik s konkurenco in dosegajo celo zavidljive rezultate. 

V klubu med drugim poudarjajo, da bi se z novim bazenom lahko bistveno povečalo število plavalcev, tudi poleti bi lahko izvajali začetne plavalne tečaje, še naprej bi organizirali mednarodne plavalne mitinge (letos so organizirali že 44. pokal Krško) in podobno.

Bazen bi morda rešil še eno težavo, s katero se srečujejo tudi drugi klubi, ki delujejo oddaljeni od večjih središč. Ko gredo mladi plavalci po zaključeni osnovni ali srednji šoli v večja mesta, športno kariero zaključijo ali pa zapustijo domači klub in izberejo tistega v kraju šolanja oziroma študija.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste