Slovenija

Švica in Slovenija bi skupno reševala krizo z begunci

T.C.
15. 9. 2015, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenski predsednik Borut Pahor in švicarska predsednica Simonetta Sommaruga sta se danes zavzela za skupno evropsko politiko pri reševanju begunske krize. Oba sta podprla uvedbo kvot, ki po njuni oceni sicer niso končna rešitev, so pa potrebne, in solidarnost z begunci.

Evropa po besedah slovenskega predsednika potrebuje učinkovitost na zunanjih mejah in solidarnost znotraj EU. Pahor se je v zvezi z reševanjem begunske krize in sprejemom beguncev zavzel za čim širši politični konsenz v Sloveniji.

Švicarska predsednica, ki je tokrat na prvem obisku v Sloveniji, je poudarila, da državi družijo številne vrednote, tako glede manjšinskega vprašanja, kot tudi pogledi glede reševanja begunske krize.

Kot je izpostavila, se mora v Evropi prenehati postavljati nacionalne interese pred skupno evropsko azilno politiko, ki bi morala po njenih besedah temeljiti na tem, da bodo ljudje, ki potrebujejo zaščito, ki so pobegnili pred vojno, ki jih preganjajo zaradi političnega prepričanja in vere, zaščito v Evropi tudi dobili.

"Ne moremo si privoščiti, da sledimo nacionalnim interesom in da vsaka države gleda smo nase in upa, da bo nekdo drug prevzel velike probleme," je še opozorila Sommaruga. Menila je tudi, da je skupna evropska azilna politika mogoča samo, če bo dosežen dogovor o ključu za razdelitev. "Potrebujemo skupno odgovornost. Kvote ne bodo rešile vseh težav, a so pogoj, da lahko izzive premagamo skupaj in tak duh mora zaveti v Evropi. Solidarnost je nujno potrebna," je pozvala švicarska predsednica.

Glede dejstva, da so nekatere države schengenskega območja pri reševanju begunske krize ponovno uvedle nadzor na svojih mejah, je Pahor menil, da lahko to stori samo tista država, ki je storila vse, kar je v njeni moči, da je pomagala prosilcem za azil in migrantom, da so našli dovolj varno in zanje humano poskrbljeno zatočišče.

"Nihče ne pričakuje, da bi države sprejele več beguncev, kot jim lahko pomagajo. V tem smislu je tak ukrep moralno in politično upravičen," je še dejal.

Kot je še dejal slovenski predsednik, je vprašanje migracij osrednje vprašanje tako obeh držav, EU in celotne mednarodne skupnosti. Dodal je, sta oba s predsednico menila, "da nas bo prihodnost sodila po tem, kako se bomo kot državniki in ljudje odzvali na to humanitarno krizo velikih razsežnosti".

O kvotah za sprejem beguncev je Pahor še dejal, da so nujen pogoj za skupno evropsko politiko, niso pa več zadosten pogoj. Zavzel se je za iskanje najbolj humane, najboljše rešitve za pomoč ljudem v stiski in to na tak način, da bodo države pomagale ena drugi.

Vse voditelje EU, predsednike vlad in držav, je slovenski predsednik tudi pozval, naj najdejo skupno rešitev za ta problem, za ta izziv, "v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo počasi, a sigurno začeli padati temeljni stebri EU", je opozoril. "Takega razvoja dogodkov si nihče ne želi. Če ga želimo preprečiti, je čas za reakcijo zdaj," je pozval slovenski predsednik.

Kot je na novinarski konferenci še dejal Pahor, Švica in Slovenija nimata nobenih odprtih političnih vprašanj. Druži ju tudi odlično politično in gospodarsko sodelovanje.

Predsednica Švice in slovenski predsednik sta se tudi strinjala, da bosta storila vse, da bosta ohranila in okrepila sedanjo raven političnega dialoga med državama. Pri obeh vladah se bosta zavzela tudi za poglobitev gospodarskega sodelovanja.

Blagovna menjava med državama presega milijardo evro. Švica je tudi druga najpomembnejša vlagateljica v Sloveniji. V Sloveniji deluje 40 švicarskih podjetij z več kot 10.000 zaposlenimi.

Predsednica Švice je na povabilo slovenskega predsednika danes in v sredo na uradnem obisku v Sloveniji. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta se po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi predsednik in predsednica zadržala v pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama obeh držav pod vodstvom predsednikov.

Švicarska gostja je imela na programu tudi srečanje s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in premierjem Mirom Cerarjem. Kot so sporočili iz DZ, sta Sommaruga in Brglez potrdila dobre odnose med državama in se s strinjala, da imata državi veliko skupnih vrednot, ki so po oceni švicarske predsednice lahko dober temelj za poglobitev gospodarskega sodelovanja.

Kot primer pristnih izmenjav med državama je izpostavila sodelovanje pri projektih, ki si jih bo med drugim ogledala v sredo. Sommaruga in Pahor bosta namreč v sredo obiskala UKC Maribor, kjer bo do konca leta nameščena nova radioterapevtska naprava, financirana s švicarskim kohezijskim prispevkom. Predsednica Švice se bo na blejskem gradu poleg tega udeležila zaključne prireditve projekta Reaal "Obnovljivi viri energije v alpskem prostoru", financiranega iz sredstev istega sklada.

Iz Maribora bo Sommaruga v sredo odpotovala še v Lendavo, kjer bo skupaj s premierjem Cerarjem odprla Lekov pakirni center.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste