Slovenija

Slaba banka uplenila hotele

Žiga Kariž
1. 6. 2015, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slaba banka je v petek nepričakovano obvestila javnost, da je prevzela lastništvo v kar 42 slovenskih hotelih. Začudenje javnosti je bilo veliko, praktično brez besed pa so ostali dozdajšnji lastniki, ki so DUTB obtožili nezakonitega ravnanja in pomanjkljive komunikacije. Bomo namesto privatizacije dobili še en državni holding?

sta

Gre za 41 hotelov s spremljevalnimi zmogljivostmi, ki so oziroma so bile v lasti družb Sava Turizem, Istrabenz turizem, Hoteli Bernardin, NFD holding, Hotel Marita, MPM Engineering, Thermana Laško, Mestna vrata, RG Hauptman in Športni center Pohorje. Skupaj kar 30 odstotkov vseh hotelskih zmogljivosti v Sloveniji. Največji delež prevzetih hotelov predstavlja premoženje Save Turizma, kjer so s konverzijo terjatev v kapital postali 99,05-odstotni lastniki, je povedal Torbjörn Mansson, prvi mož DUTB.

Za konverzijo so se odločili, ker niso bili zadovoljni z načrtom prestrukturiranja, ki ga je pripravilo vodstvo Save. Niso pristali na to, da bi upniki odpisali za skoraj 50 milijonov evrov terjatev, da bi ob dejstvu, da je kapital negativen, zdajšnji lastniki obdržali 23-odstotno lastništvo in da bi se še nadaljnjih pet let sredstva, ki jih ustvarja Sava Turizem, prelivala na holding Sava in bila namenjena odplačevanju dolga.

Hotele naj bi prodali čez 2–5 let.

Ravnanje DUTB mnogi pripisujejo novim direktorjem slabe banke, ki jih je imenovala Cerarjeva vlada. Že ob imenovanju so se sprožile govorice, da naj bi novi kadri preprečili prodajo premoženja in zagotovili večjo vlogo države. Sicer je res, da so v omenjenih podjetjih tako ali drugače že do zdaj glavno vlogo igrale državne banke ter Kad in SDH, a hkrati je delniška struktura omogočila vstop v lastništvo tudi nekaterim zasebnim vlagateljem. Zdaj pa smo čez noč spet podržavili velik del turističnih zmogljivosti in poleg Slovenskega državnega holdinga in KAD-a dobili še enega velikega upravljavca državnega premoženja.

DUTB napoveduje, da bo, ko bo upravljal podjetja, njihovo vrednost zvišal za 60 odstotkov. Za to naj bi potrebovali 2–5 let, med tem časom pa bo DUTB za uresničitev svojih ciljev najel posebnega svetovalca. Zagotovo bodo zamenjali tudi vodstveni kader in zanimivo bo spremljati kadrovsko čistko in imena, ki jim bo zaupana odgovornost za izpeljavo obljubljenega podviga. Ko bodo zadovoljni z vrednostjo podjetij, naj bi jih prodali.

sta

Kot kaže, pa bo petkova poteza DUTB sprožila tudi kakšen sodni spor ali dva. V Savi Turizmu so nad ravnanjem DUTB ogorčeni. »Plenjenje delnic« je bilo po njihovih besedah izvedeno v nasprotju z določbami kreditnih pogodb in pogodb o zavarovanju, saj sama terjatev DUTB še sploh ni dospela.

Poteza slabe banke je po ocenah Save tudi v nasprotju z zakonodajo, ki opredeljuje postopek preventivnega prestrukturiranja, in ker sodni postopek ni končan, zaseg delnic ni bil pravno dopusten niti dovoljen.

Zaseg delnic je bil izveden brez ustreznih pogodbeno določenih obvestil, tako v Savi, saj DUTB ni spoštovala pogodbeno določenih rokov, popolnoma pa je zanemarila tudi zakonsko določene pravne učinke postopka preventivnega prestrukturiranja, to je moratorij na dospelost terjatev.

Poteze DUTB so bile po besedah Torbjörna Manssona, prvega moža slabe banke, usklajene z vlado in ministrstvom za finance. Zanimivo bi bilo slišati, kaj o novi beri državnega premoženja meni minister za gospodarstvo Počivalšek. Njegovo bivše podjetje, Terme Olimia, se je znašlo na seznamu za državo pomembnih podjetij. Je možno, da se na ta seznam čez 2–5 let uvrstijo tudi danes zasežena podjetja?

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste