Kaj se je zgodilo? Z ženo, 79-letno Inge, sta pred dvema tednoma za kosilo pripravila bučno juho, ki je bila zelo grenka. Inge je zato pojedla le polovico krožnika, Ludwig pa je z mislijo, da se hrane ne meče stran, stisnil zobe in pospravil cel krožnik zelo grenke juhe.
Obema je takoj po obedu postalo slabo. Bolečine v trebuhu so se stopnjevale. »Njegov obraz je povsem porumenel,« je Inge povedala za Bild. Oba so odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da sta se zastrupila. Še posebej resno je bilo z Ludwigom, ostal v bolnišnici in pred dnevi umrl. Zaradi zastrupljenih bučk.
Ne jejte grenkih buč
Za upokojenca, ki sta jedla bučke iz sosedovega vrta, so bili usodni kukurbitacini – strupeni tetraciklični terpeni grenkega okusa. Ta spojina se pri bučah razvije, kadar se branijo pred rastlinojedci. Zastrupitev s takšno bučo je podobna zastrupitvi z gobami. Da buče vsebujejo kukurbitacine lahko ugotovimo po zelo zelo grenkem mesu buče in neprijetnem vonju.
Toda strah, da bi se zastrupili s takšno bučo je skoraj povsem odveč, če upoštevate nekaj napotkov. V trgovini kupljeni kalčki semen bučevk namreč ne vsebujejo kukurbitacinov, ti pa lahko ob določenih pogojih nastanejo, ko se uporabljajo semena od prejšnje letine buč. Pazljiv je treba biti predvsem kadar na vrtu posadimo okrasne in jedilne buče skupaj, saj se lahko takrat zgodi križna oprašitev rastlin in tudi jedilne buče lahko postanejo neužitne.