Slovenija

Smučanje na Pohorju bo

Gabrijel Toplak
12. 8. 2015, 21.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Stečaj Rikoma, ki je bil vpet v smučarske posle na Pohorju, povzročil negotovosti pred zimsko sezono na Kopah in Mariborskem Pohorju, kjer sicer trdijo, da ne bo težav. Več jih pričakujejo v Ribnici na Pohorju, kjer župan Srečko Geč priznava, da razmere niso prijetne.

Arhiv Svet24

Če večji del ljubiteljske slovenske smučarske javnosti te dni pozdravlja urejanje razmer na edinem slovenskem visokogorskem smučišču Kanin, kjer je bovški župan Valter Mlekuž podpisal pogodbo s podjetjem Dr. Duhovnik za sanacijo na žičniških napravah na Kaninu, je določeno negotovost čutiti v severovzhodnem delu države.

VEČ DELA V RIBNICI

Tam jo je namreč glede prihodnje zimske sezone povzročil stečaj podjetja Rikom, ki je bil donedavnega vpet v smučarske posle na Pohorju. Na Kopah in Mariborskem Pohorju sicer zatrjujejo, da ne bo težav, več dela jih medtem čaka v Ribnici na Pohorju. Podjetje Rikom je bilo v lasti nekdanjega direktorja Športnega centra Pohorje Draga Rataja, nazadnje pa njegovega nečaka Marka Rataja, ukvarjalo se je z dobavo ter upravljanjem zimske infrastrukture na Mariborskem in Ribniškem Pohorju. Sodelovalo je tudi z več slovenskimi podjetji, ki se ukvarjajo s smučarskim in gorskim turizmom.

Arhiv Svet24

Čeprav je bila Ratajeva družba pomembna lastnica družbe GTC Kope, ki leži na skrajnem zahodnem in najvišjem delu Pohorja, delež pa je zaradi dolgov do NKBM trenutno pod nadzorom Družbe za upravljanje terjatev bank, Srečko Jesenšek, direktor te družbe, ki upravlja žičnice na Kopah, ne pričakuje težav. »Gre za dve različni pravni osebi in ne vem, zakaj bi na Kopah zaradi tega imeli težave. Kaj bo stečajni upravitelj naredil z njihovim lastniškim deležem, je njegova stvar, toda priprave na zimsko sezono pri nas potekajo normalno,« je pojasnil Jesenšek. Drugačna zgodba je v Ribnici na Pohorju, kjer je tamkajšnje štiri vlečnice skupaj z občino upravljal Rikom. Župan Srečko Geč pravi, da bodo morali na občini poskrbeti za drugačno rešitev, obenem pa priznava, da razmere niso ravno prijetne, še zlasti ker se je vse skupaj zgodilo v času priprav na novo smučarsko sezono. Geč je zato že navezal stik s stečajnim upraviteljem in upa, da bosta našla skupni jezik. »Z dogovori se namreč mudi, saj moramo smučarske naprave usposobiti za zimo. Razpisali bomo novo koncesijo, ko bomo našli koncesionarja, pa moramo pohiteti z deli,« je poudaril ribniški župan, ki verjame, da jim bo uspelo. Občina ima pravico zahtevati izločitev žičnic iz stečajne mase, a bi jih morali potem tudi odkupiti, zato jih po Gečevih besedah vsaj v prvi fazi bolj zanima najem. Občina nima interesa postati lastnica naprav, ampak bi jih pozneje lahko odkupil koncesionar. Ribniško Pohorje s svojimi štirimi žičniškimi napravami in apartmajskimi hišami sicer letno beleži okoli 20.000 nočitev, župana pa predvsem veseli, da je pri njih vse več gostov zunaj zimske sezone, tudi ta trenutek so apartmaji pri njih polni.

Arhiv Svet24

S STEČAJNIM UPRAVITELJEM LAŽJE

Tudi na Mariborskem Pohorju je bil propadli Rikom v preteklosti nadvse dejaven, a je bila po stečaju večina poslovnih povezav prekinjena. Bernard Majhenič, direktor Marproma, ki po stečaju ŠC Pohorje upravlja pohorska smučišča, je povedal, da so imeli lani nekaj težav, ker so se z njimi morali pogajati glede njihovega sistema za nadzor vozovnic, a bodo pogovori s stečajnim upraviteljem gotovo lažji. Ker Marprom že nekaj časa usposablja naprave za novo sezono, vzdrževalna dela po Majheničevih besedah potekajo v skladu z načrti. Kljub temu pa prvi mož Marproma na vprašanje, ali je lahko letošnja zimska sezona na Pohorju, kjer je za smučarje in borderje 43 kilometrov smučarskih prog in 20 žičniških naprav, ki se razprostirajo na nadmorski višini od 325 do 1327 metrov, vprašljiva, odgovarja kratko: »Obratovanje žičniških naprav ni vprašljivo.« Med vrsticami pa daje vedeti, da se stvari nekoliko zapletajo.

Arhiv Svet24

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste